Heb je een grote tuin, een plek naast je stacaravan of chalet, of heb je een speeltuin in je beheer? Dan is het belangrijk dat deze plek veilig is, maar ook zeker dat er genoeg speelmogelijkheden zijn voor de kinderen. Zeker wanneer er meerdere kinderen tegelijk spelen op de speelplek wil je voorkomen dat niet alle kinderen bezig kunnen zijn. Maar hoe zorg je nou precies voor de ideale speelplek voor kinderen? Wij geven je in dit artikel een aantal tips waar je direct mee aan de slag kunt gaan.

Zorg voor verschillende delen

Het ligt er natuurlijk aan hoe groot de speelplek is, maar wil je het overzichtelijk houden en ervoor zorgen dat de kinderen elkaar niet in de weg lopen, dan is het aan te raden de plek op te delen. De plek voor de kleinste kinderen plaats je het dichtst bij de plek waar ouders kunnen zitten en de grotere toestellen plaats je achteraan. Op die manier zijn de kleine kinderen altijd veilig en dicht bij hun ouders en kun jij als volwassene het overzicht goed bewaren.

Bedenk je vooraf goed wat je allemaal wilt plaatsen en hoe je dit het beste in kunt delen. Een groot klimrek met speelhuisje, een touwbrug en een schommel is leuk, maar als deze midden in de speeltuin staat is het hele overzicht weg.

Een veilige speelplek

Uiteraard moet de speelplek vooral veilig zijn, voor kinderen van alle leeftijden. Dit doe je al door de plek op te splitsen in delen, maar bijvoorbeeld ook door zand te gebruiken in plaats van hard gras of tegels. Onder de schommels kun je het beste rubberen tegels plaatsen en onder de wipwap plaats je autobanden zodat de kinderen terug naar boven kunnen en niet volledig op de grond terecht komen.

Wil je ook trampolines kopen voor de speelplek? Deze zijn er in verschillende afmetingen. Kijk dus goed hoeveel ruimte je hebt om te bepalen welke trampoline er aangeschaft kan worden. Hierbij is het belangrijk dat er een goed en stevig vangnet omheen zit, en dat er geen gevaar onder de trampoline is.

Een plek voor verschillende sporten

Veel kinderen vinden het vaak ook leuk om te voetballen, of gewoon de bal over te schieten. Hier heb je alleen wel veel ruimte voor nodig. Is die ruimte er, dan die je er goed aan twee doelen aan te schaffen zodat er gevoetbald kan worden. Heb je die ruimte echter niet, dan zou je ook nog kunnen overwegen een pannakooi aan te schaffen, of twee panna-doeltjes. Op die manier kan er toch gespeeld worden, zonder dat er teveel ruimte aan verloren gaat.

Onderhoud van de speelplek

Als laatste is het onderhoud natuurlijk ook belangrijk, want dit zorgt voor een lange levensduur van de toestellen. Je doet er goed aan regelmatig alle toestellen te controleren om te kijken of ze geen beschadigingen hebben. gebruik je zand, zorg er dan voor dat dit altijd schoon is en er geen afval in ligt. Plaats rondom de speelplek ten slotte nog een aantal prullenbakken en eventueel een bankje voor de ouders.