De hoekbank heeft veel te bieden: hij is comfortabel, heeft veel zitruimte en is ook nog eens ruimtebesparend. Ja, echt waar! Er is een grote verscheidenheid aan maten, kleuren materialen en uitvoeringen op de markt. Hoe kun je een hoekbank stijlvol integreren in je woonkamer? En waar moet je op letten? In dit artikel hebben we de belangrijkste voordelen van een hoekbank op een rijtje gezet. Lees snel verder!

Heerlijk loungen of zelfs slapen

Het verschil met andere banken is direct duidelijk: dankzij de slaapfunctie is de hoekbank eenvoudig om te bouwen tot een bed. De functie biedt extra slaapplaatsen in huishoudens waar geen logeerkamer beschikbaar is. Maar ook in kleine appartementen heeft de hoekbank met slaapfunctie zo zijn voordelen. In sommige gevallen vervangt hij zelfs het bed volledig. Het zal je dan ook niet verbazen dat met name studenten voor een hoekbank kiezen. Er zijn zelfs varianten die extra opbergruimte bieden; ideaal voor het opbergen van bijvoorbeeld beddengoed of een fleece dekentje en kussen.

Ruimte optimaal benutten

Als je weinig ruimte en geld ter beschikking hebt, kies je vast en zeker voor een hoekbank groen. Vooral in kleine ruimtes maakt de keuze voor de hoekbank de ruimte optisch groter. Kies je voor twee kleinere tweezitters tegenover elkaar, dan bereik je dit effect niet. Bovendien scheelt het weer in de aanschaf van extra meubels.

In grotere ruimtes kan een hoekbank daarentegen juist fungeren als een soort scheidingswand met de rest van de kamer. De ruimtescheidende functie kun je bereiken door de ene armleuning tegen de muur te plaatsen en de andere in de open ruimte. Op deze manier kunnen gebieden van elkaar worden afgebakend, waardoor je een knusse zithoek in de ruimte creëert.

Let op het zitcomfort

Het zitcomfort (of ligcomfort) hangt vooral af van de bekleding van de bank. Hoewel de meest gestoffeerde meubelen een vrij zachte bekleding hebben en geen stevige, zoals bijvoorbeeld bij stoelen het geval is, zijn er verschillende gradaties van stevigheid. Als de bekleding te zacht is, zak je er letterlijk in weg. In het begin wordt dit weliswaar als zeer comfortabel en gezellig ervaren, maar deze zithouding kan door gebrek aan ondersteuning uiteindelijk leiden tot rugpijn. Bovendien is opstaan voor ouderen des te moeilijker. Modellen waarbij de bekleding een hoge schuimdichtheid heeft en voorzien is van een verenbodem bieden beduidend meer steun. Let hier dus op bij het maken van een keuze in de winkel. Succes!