Hoe veel verstand je ook hebt van klussen, je komt telkens wel weer wat nieuws tegen waar je nog nooit eerder gebruik van hebt gemaakt. laat staan de naam van weet.

Dat geldt natuurlijk voor nog veel meer dingen dan gereedschap en bevestigingsmaterialen, maar over die zaken gaat dit artikel uiteraard niet.

Ieder project komt met zijn eigen uitdagingen. Maar om er zeker van te zijn dat jouw constructie perfect in elkaar zit, wil je absoluut alle benodigde materialen en tools in huis hebben. Maar daarvoor heb je dan weer de juiste kennis van zaken nodig! Weet je niet waar één specifieke bout of moer voor dient, dan gebruik je die wellicht verkeerd of blijkt dat een alternatief beter was geweest.

Dus, om de titel van dit artikel alle eer aan te doen die deze verdient, gaan we het maar eens even uitgebreid over de toepassingen en verschillende soorten spaanplaatschroeven hebben. Wat kunnen ze, wanneer gebruik je ze en wat zijn hun specifieke eigenschappen?

Wat is een spaanplaatschroef?

Mocht deze naam je absoluut niks zeggen, dan ken je hem misschien wel als universele schroef. Nee, ook niet? Geen probleem hoor. Het is ook nogal een ironische naam, aangezien er verschillende soorten bestaan. Hoewel er tussen ieder type toch overeenkomsten bestaan. Ze staan bijvoorbeeld allemaal bekend om hun scherpte. Om deze reden besparen ze je een hoop moeite, aangezien voorboren van een opening voor de schroeven in de meeste gevallen helemaal niet nodig is om twee verschillende onderdelen stevig aan elkaar vast te maken. De pozidriv kruiskop (PZ) is een ander kenmerk dat ze allemaal gemeen hebben. Plus het feit dat ze voornamelijk bedoeld zijn om te gebruiken voor hout en kunstmatige houtachtige materialen.

Verschillende schroeven

Dus, er zijn verschillende typen spaanplaatschroef te onderscheiden. De verschillen sommen we hieronder voor je op, evenals waar je ze voor kunt gebruiken.

Spaanplaatschroeven met schacht

Deze schroef kenmerkt zich door een bovenkant waar geen schroefdraad aan zit. Is het noodzakelijk dat er geen enkele bewegingsvrijheid tussen de twee onderdelen zit die jij aan elkaar wilt koppelen? Dan moet je deze schroef hebben! De schroefdraadloze schacht helpt de componenten namelijk naar elkaar toe te trekken. Een spaanplaatschroef met schacht is heel gemakkelijk in gebruik dankzij het lage indraaimoment en de gladde coating.

Spaanplaatschroeven zonder schacht

Jawel, die bestaan ook, anders beschreven we het verschil niet. Hoe dan ook, dit type is dus wel volledig voorzien van schroefdraad en wordt voornamelijk gebruikt voor het in elkaar zetten van lijsten en het bevestigen van wanden en vloeren. Ook hier is sprake van een laag indraaimoment en de kop is precies gelijk aan de andere soort die hiervoor werd genoemd. Het verdere verschil bestaat uit het feit dat je de spaanplaatschroef zonder schacht wel degelijk voor andere materialen dan hout kunt gebruiken. Denk aan kunststof, MDF en natuurlijk spaanplaat. Dit is daarom verreweg de meest veelzijdige van de twee.