Heb je een verstopte afvoer, dan ben je daar natuurlijk niet blij mee. Zo’n verstopping kan veel overlast met zich meebrengen, zoals een rioolstank en ongedierte in huis. Ook is het vervelend als het water niet meer goed doorloopt. Een ontstoppingsbedrijf kan de verstopping snel verhelpen, maar het is goed om te weten hoe je in het vervolg kunt voorkomen dat zo’n blokkade opnieuw ontstaat. Verschillende gewoonten kunnen een verstopte afvoer of leiding veroorzaken. Zo kunnen doorgespoelde voorwerpen, maar ook zeepresten op den duur een verstopping veroorzaken. In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen om de kans op een verstopte afvoer zo klein mogelijk te maken.

Kun je een verstopping zelf verhelpen?

In de meeste gevallen is het niet verstandig om zelf te proberen een geblokkeerde leiding of afvoer te ontstoppen. Daar heb je doorgaans niet de juiste kennis, materialen en middelen voor in huis. Hierdoor loop je een grote kans om je leidingwerk of afvoer per ongeluk te beschadigen. Ook is een verstopping die je zelf verhelpt vaak niet echt opgelost. Het kan zijn dat er residu is achtergebleven, waardoor de leiding vervolgens weer gemakkelijk dicht kan slibben.

Hulp bij rioolproblemen

Is je afvoer verstopt, dan kun je het beste een ontstoppingsbedrijf inschakelen. Ook bij andere rioolproblemen kan zo’n bedrijf je helpen. Denk bijvoorbeeld aan het repareren van een kapotte leiding of een verstopt toilet, maar ook aan rioolvliegjes bestrijden. Wanneer je rioolvliegjes in huis hebt, duidt dat vaker op een groter probleem, zoals een lekkende leiding. De monteurs van een ontstoppingsbedrijf brengen de problemen snel in kaart en hebben de materialen in huis om die op te lossen. Dat doen ze bijvoorbeeld door middel van een stankdetectie of een camera-inspectie.

Het voorkomen van een verstopping

Zijn de problemen opgelost, dan wil je natuurlijk dat die niet snel terugkomen. Het belangrijkste is om erop te letten dat er geen dingen worden doorgespoeld die niet in de afvoer horen. Denk aan haren in het doucheputje of aan etensresten in de wasbak. Door middel van filters kun je ervoor zorgen dat harde deeltjes niet meer doorspoelen en gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Op die manier houd je alle afvoeren zo schoon mogelijk en krijgt verstopping minder kans.