De afgelopen jaren is het ontzettend snel gegaan in de wereld van de verlichting, want ook de ooit oh zo grote speler Halogeen is langzaam maar zeker van de aardbodem aan het verdwijnen. Tegenwoordig zijn er namelijk tal van alternatieven die de voorkeur krijgen boven halogeen, terwijl halogeen zelf ook in de ban is gedaan door het gros van de landen.


Een van deze alternatieven is LED. Dit type is een stuk vriendelijker voor jouw energierekening, is vaak toepasbaar op bestaande fittingen én gaat gemiddeld 25 keer zo lang mee. Al met al tal van voordelen in vergelijking met de oudere koning van de verlichting. Aan de hand van deze blog nemen je graag mee met verschillende stukken om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste LED lamp.

Kun je gebruik maken van de bestaande fitting?

Een fitting is van oudsher terug te vinden in elk huis, zowel gloeilampen als halogeen werkten namelijk aan de hand van dit systeem. Daarom is het wel zo fijn als ook jouw nieuwe LED spots werken in combinatie met deze techniek. Daar hebben we gelukkig wel goed nieuws voor: Er is namelijk een groot aanbod van LED spots die met een fitting werken. Neem bijvoorbeeld een van de GU10 LED lampen die je tegenkomt. Veel fittingen zijn namelijk op GU10 basis, iets waar deze lampen probleemloos mee samenwerken. Bijkomend voordeel is dat deze vaak ook gedimd kunnen worden.

Echter zijn er wel een paar punten om rekening te houden: LED werkt meestal op 230V basis of op 12V, maar nooit op beide. Voor 12V heb je tevens een LED transformator nodig. Daarnaast is dimmen met slechts 12V ook een stuk lastiger, dus is dit niet aan te raden.

De kleurtemperatuur van halogeen en LED

Misschien is het je wel eens opgevallen, maar halogeenlampen kom je slechts in één lichtkleur tegen. Deze lichtkleur is namelijk 2700 Kelvin, ook wel extra warm wit. Gelukkig ben je bij LED verlichting niet beperkt tot slechts een lichtkleur, want deze zijn verkrijgbaar in tal van kleuren. Een aantal van de populairste kleuren zijn: 1800 Kelvin (kaarslicht), 2700 Kelvin (zeer warm wit), 3000 Kelvin (warm wit), 4000 Kelvin (koel licht), 5300 Kelvin (helder licht) en 6500 Kelvin (daglicht). Bij verschillende winkels zijn deze lampen te kopen, zoals bijvoorbeeld letsleds.nl.

Het grote voordeel van LED

Nu je weet waar je op moet letten bij het kopen van LED, is het misschien ook leuk wat je precies kunt besparen in vergelijking met halogeen. Zo is LED namelijk maar liefst 90% energiezuiniger in tegenstelling tot de traditionele halogeenlamp. Tevens is het maximale wattage van een LED veel kleiner, ongeveer 10 keer zo weinig (dus 60 Watt is slechts 6 Watt). Hierdoor ben je een stuk goedkoper uit op jouw energierekening én win je de prijs van verlichting binnen mum van tijd terug.