De woonkamer hoort bij uitstek de plek te zijn waar je even tot rust kunt komen. Waar je met een drankje de dag bespreekt, samen een film kijkt of gezellig een spelletje doet. Maar ook de plek waar je jezelf even terug kunt trekken als je eens een dag nergens zin in heeft. Om dit te kunnen doen, is het belangrijk dat de woonkamer de juiste sfeer heeft. Meubels en accessoires die perfect bij jouw gezin passen en ervoor zorgen dat iedereen zich thuis voelt. Maar hoe pak je dat nou goed aan? Wij geven je een aantal tips.

Zorg voor warmte en gezelligheid

Dit klinkt heel simpel, en dat is het eigenlijk ook. De ideale manier om meer sfeer te creëren in huis is door te zorgen voor wat warmte en gezelligheid. Een aantal sierkussens op de bank in dezelfde kleur als de accessoires in huis, een lekker warm plaid over de leuning voor de koude avonden en op diverse plekken sfeerverlichting en kaarsen.

Zorg ervoor dat alles in een bepaalde kleur is, want zo zorg je voor een geheel. Wil je graag rood als accentkleur gebruiken? Dan is het goed deze kleur terug te laten komen in de sierkussens, het plaid, een kleed op de grond en de waxinelichthouders. Dit hoeft niet volledig in deze kleur te zijn; een paar rode strepen op het sierkussen in de juiste kleur is vaak al voldoende. Zorg er vooral voor dat je niet met te veel kleuren gaat werken, want dan oogt het geheel vaak rommelig.

Sfeer maken met raamdecoratie

Welke decoratie je voor de ramen hangt is ook erg bepalend voor de sfeer. Wil je graag een open raam zodat je overdag goed naar buiten kunt kijken? Dan zijn gordijnen ideaal. Wil je echter niet dat mensen makkelijk bij jou naar binnen kunnen kijken, dan kun je ook vitrage of voile gordijnen gebruiken. Wat echter ook voor een fijne sfeer zorgt, zijn shutters. Deze zijn niet alleen erg mooi en vrijwel onderhoudsvrij, maar ook heel modern. Wil je shutters kopen? Let er dan wel op dat je altijd de juiste afmetingen bij de hand hebt, om te voorkomen dat ze niet passen waar jij ze wilt hebben.

Hang wat aan de muren!

Kale muren kunnen ervoor zorgen dat anderen de indruk krijgen dat het huis nog niet af is, maar zorgt er daarnaast ook voor dat het allemaal wat kaal oogt. Dit is zonde, want iets ophangen aan de muur is zeker geen grote moeite. Kies bijvoorbeeld voor een mooie, grote klok, een canvasdoek of een schilderij. Ook kun je kiezen voor een wand vol met fotolijsten in verschillende afmetingen. Dit zorgt voor een speels effect. Wanneer je hier vervolgens foto’s van je gezin in plaatst, voelt het ook direct heel huiselijk aan.