Met behulp van dit stappenplan kun je op een verantwoorde manier een keuken slopen.

Stap 1

Schakel in de meterkast eerst de groep uit. Als u niet zeker weet welke groep het is, draai dan gewoon de hoofdschakelaar uit. Verwijder nu de verlichting, schakelaars en stekkerdozen en zet hier kroonsteentjes of lasdoppen op. zetten. Hierna kan de stroom weer aangezet worden. Kijk voor meer informatie bij elektra.

Stap 2

Bovenkastjes verwijderen: de ophanging is meestal als volgt. Aan een haak en oog aan het kastje. Zoek de schroef in het kastje op waar de kasten mee gekoppeld zijn. Schroef deze los. Haal de deur van het kastje. Het kastje is hierdoor veel lichter en dus makkelijker te verwijderen. Hierna kan het kastje van de haak gelicht worden. De afzuig kap kan verwijderd worden door het filter te verwijderen. Achter dit filter zullen de schroeven zichtbaar zijn waarmee de afzuigkap vast zit.

Stap 3

Draai het gas dicht en haal het gasstel/oven weg en verwijder de eventuele andere apparatuur, als magnetron, koelkast enz. Om nieuwe wasbakken te kunnen installeren moet eerst de waterleiding losgemaakt (als het nieuwe sanitair op dezelfde plaats komt) of ingekort worden (als het sanitair op een andere plaats komt).

Stap 4

Sluit het water af door middel van het dichtdraaien van de hoofdkraan. Bij een hoofdkraan met hendels, een van de hendels een kwartslag draaien. Als de hendel haaks op de leiding staat is de kraan dicht. Controleer door middel van een koud en warm waterkraan te openen of het water er inderdaad af is.

Stap 5

Tap het water af. Dit kan op twee manieren:

  • Laat in de keuken zelf de kraan zolang openstaan totdat er geen water meer uitkomt. Bij het afzagen van de pijp kan nu nog wat water vrijkomen.
  • Bij de hoofdkraan zit meestal een klein zwart aftapkraantje, dit leeg laten lopen, dan is het hele systeem leeg en werkt u dus absoluut lekvrij. Bij oudere huizen is dit vaak een koper kraantje.

Stap 6

Als er geen waterdruk meer is, kan de leiding ingekort worden. Hou altijd voldoende werkruimte over dus niet te dicht bij de muur. Houd minimaal 10 cm ruimte over. Als er toch te weinig ruimte overblijft moet de leiding uitgehakt worden. Voor het afkorten gebruiken we het liever geen ijzerzaag maar een pijpensnijder. Deze snijdt recht, dit voorkomt lekkages.

Stap 7

Plaats op de leidingen een afsluitdop (knelfitting).

Stap 8

De leiding is nu afgesloten. Dus de hoofdkraan kan nu weer opengedraaid worden.

Stap 9

Verwijder de kraan. Onder aan de kraan zitten nog twee stukjes leiding. Deze zitten vaak met snelkoppelingen aan de uiteindelijke koperen leiding vast. Deze moet losgekoppeld worden waarna de grote moer die onder het aanrecht de kraan vast houd los gedraaid worden. Als de moer er af is kunt u de kraan uit het aanrecht trekken.

Stap 10

Hierna kan het aanrechtblad verwijderd worden. Aanrechtbladen worden meestal van de onderkant geschroefd. Als de schroeven er uit zijn, de kitvoeg los snijden. Doe dit met een stanleymes, of met een breed afbreekmes. Bij hoekbladen moeten de koppelbouten eerst losgedraaid worden. Hierbij heb je meestal een steeksleutel 10 nodig. Nu kan het aanrechtblad verwijderd worden.

Stap 11

De verwarming kan nu verwijderd worden. Eerst moet de ketel uit gezet worden,waarna de verwarming af getapt moet worden. Dit gebeurd met het aftap kraantje onder aan de verwarming. Wartels los draaien en de verwarming uit de beugels tillen. denk er aan om de verwarming iets schuin te houden. Er kan in de verwarming nog wat water aanwezig zijn.Voor meer informatie kijkt u op de loodgieters pagina.

Stap 12

Verwijder nu de tegels. Gebruik hierbij een steenbeitel, een hamer en een veiligheidsbril. Werk van boven naar beneden. Hou de beitel zo vlak mogelijk. Dan heb je het meeste kans dat de tegel er in zijn geheel vanaf gaat in plaats van in honderden stukjes.