Het komt wel eens voor dat we een afvoer rechtstreeks op het riool aan moeten sluiten. Voorbeelden zijn een buitenputje of schrobputje.

Hierbij komen we twee soorten pijpen tegen. Het oude systeem de gresbuis of bij nieuwe bebouwing de pvc-buizen. Een gresbuis is de ouderwetse hard gebakken stenen buis. Vaak bruin. Hebben we met pvc te maken dan gaan we als volgt te werk.

We hebben hier voor nodig harde pvc-lijm en een T-stuk pvc-buis met dezelfde diameter als de bestaande rioleringsbuis.

Pvc-buis aansluiten normaal

Stap 1

Graaf de rioolbuis uit zodat je er goed bij kunt en de buis iets heen en weer te halen is. Anders krijg je straks het T-stuk er niet tussen.

Stap 2

Teken nu de ruimte af die er tussen uitgezaagd moet worden om het T-stuk er tussen te kunnen plaatsen

Stap 3

Maak de randen zo goed mogelijk schoon. Schuur de te lijmen delen met een stukje schuurlinnen iets grof. Ontvet de delen met een klein beetje thinner.

Stap 4

De delen moeten nu ingesmeerd worden met harde pvc lijm waar na de delen direct in elkaar gedrukt moeten worden.

Pvc-buis aansluiten als er geen ruimte is

Als er geen bewegingsruimte in de rioolpijp zit of kan gemaakt worden. Gaan we als volgt te werk.

Stap 1

Teken met een watervaste stift een gat af waar de aan te sluiten afvoer moet komen.

Stap 2

Boor met een boortje van 5mm gaatjes binnen de cirkel die je net afgetekend heb. Doe dit zo dicht mogelijk bij elkaar waarna je het uitgeboorde deel er uit kan tikken.

Stap 3

Met een vijl kan nu het gat verder netjes rond gevijld worden.

Stap 4

Je kunt nu de buis 1 tot 2 cm in het gat steken en met siliconen af/vast kitten. Ook is er een speciale mof verkrijgbaar. Smeer deze aan de binnenzijde in met harde pvc- lijm evenals de buis en plaats deze over het gat.

TIP
Wanneer de mof op de buis gelijmd wordt, is het verstandig om de afvoerbuis alvast in het T-stuk te plaatsen. Zo kun je gelijk kijken of de mof op de juiste plaats zit.

Pvc op gresbuis aanbrengen

Komen we de gresbuis tegen dan gaan we als volgt te werk. De gresbuis wordt gemaakt van Belgische kiezelzandsteen. Deze geglazuurde buis word gebruikt gebruikt als rioleringsbuis.

Stap 1

Graaf de buis uit op de plaats waar de aansluiting moet komen en maak de buis goed schoon.

Stap 2

Teken met een watervaste stift het gat af voor de afvoerbuis en boor met een steenboor van 5 mm zo gaten binnen de lijn, zo dicht mogelijk bij elkaar. Let opLaat de boor het werk doen. Wanneer je kracht zet heb je grote kans dat er stukken afbreken.

Stap 3

Tik nu heel voorzichtig met een hamer het uitgeboorde deel uit. Ook hier moet je zeer voorzichtig wezen daar oudere buizen makkelijk in stukken zijn te slaan.

Stap 4

Met een vijl kun je het gat rond vijlen. Hierna kan de buis van het afvoer 1 tot 1,5 cm in het gat gestoken worden. Zorg er voor dat je de buis iets klem zodat hij niet kan verschuiven.

TIP
Schuif de buis niet dieper in de bestaande riool buis. Dit kan verstoppingen of een trage doorvoer veroorzaken.

Stap 5

Met een beetje snel cement kan de buis nu vast gezet worden. Let wel op. Voordat je het gat dicht gooit of de afvoer gaat gebruiken moet je het geheel twee uur laten doorharden.

TIP
Controleer voordat je het gat dicht gooit even op lekkages.

Wanneer de gresbuis erg slecht of poreus is of je hebt de gelegenheid omdat b.v de tuin vernieuwd gaat worden, vervang deze oude riool buis dan liever voor een nieuwe afvoerbuis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here