Om te lassen heb je zeer hoge temperatuur nodig. Deze temperatuur is ongeveer 1500 °C. Bij lassen wordt namelijk hetzelfde metaal gebruikt met dezelfde samenstelling als de delen die aan elkaar gezet worden. Doordat de twee delen als het waren in elkaar smelten, krijg je een zeer sterke solide verbinding.

Zorg bij het lassen dat je goed gereedschap hebt maar denk ook goed aan de veiligheid. De vonken die bij het lassen ontstaan kunnen brand veroorzaken. Ruim de omgeving goed op en zorg dat er een emmer water of brandblusser in de buurt staat. Een lasbril of kap is verplicht. Het laspunt (licht) kan blindheid veroorzaken.

Autogeen lassen

Deze manier van lassen gaat met een brander. Het gas reageert met zuurstof en geeft een mooie heldere vlam. Deze techniek word het meeste toegepast foor het lassen van pijpmateriaal en dun plaatwerk. Verder kan je met deze vlam ook snijden.

Vlamboog lassen

Hier wordt een lastransformator gebruikt. In principe word er bij dit lassen steeds kortsluiting gemaakt. De klem wordt op het te lassen materiaal geklemd, in het pistool wordt een elektrode staaf geplaatst. Wanneer je hiermee het metaal raakt krijg je een soort van vonkenregen. Door de hoge temperatuur smelten de twee delen aan elkaar. Deze methode wordt het meest gebruikt bij staal en gietijzer.

Lassen in stappen

Stap 1

Eerst moet het werk/materiaal goed schoon gemaakt worden met een staalborstel.

Stap 2

Om het lasapparaat aan de gang te krijgen heb je een afvalstukje van het metaal nodig.Haal de elektrode een paar keer over het stukje afval metaal. Wanneer hij begint te vonken haal je de elektrode omhoog. Zorg wel dat je een veiligheidsbril op hebt of een lasmasker voor het gezicht houd.

Stap 3

Nu kan begonnen worden met lassen. Door de elektrode 2 mm boven het te lassen metaal te bewegen las je eerst het materiaal met kleine laspuntjes aan elkaar zodat het materiaal in de goede stand of plaats vast zit. Aan het knetteren kan je horen dat je de elektrode op de goede hoogte houd. De vlam dooft wanneer je hem te hoog houd en hij klinkt onregelmatig wanneer je er te dicht bij zit.

Stap 4

Wanneer het materiaal aan elkaar gehecht is kan de naad door een lasrups dicht gelast worden. Nu moet het werkstuk af koelen.

Stap 5

Na het afkoelen wordt de slak door middel van een hamer worden afgebikt en schoongeborsteld worden met een staal borstel. Nu is je laswerk klaar en kan zonodig afgewerkt worden.

TIP

  1. Werk je met gas? Zet dan de gasfles niet in de volle zon.
  2. Hou alles wat ontvlambaar is, uit de buurt.
  3. Controleer of de koppelingen en de slang van de gasfles niet lekt. Dit kan door middel van sop op de onderdelen die je wil controleren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here