Na verloop van tijd kunnen deuren door vocht uitzetten en moeilijker open- en dichtgaan. En soms klemmen ze omdat ze vaak geverfd zijn. Door te schuren of iets bij te schaven kan de deur weer goed functioneren. Deze klus kun je het best samen met iemand anders aanpakken.

Benodigdheden:

  • WIGGEN
  • SCHROEVENDRAAIERS
  • TANG
  • GROF EN MEDIUM SCHUURPAPIER
  • SCHUURMACHINE
  • SCHAAFMACHINE

Werkwijze:

Bestudeer de zij-, onder- en bovenkant om te zien welk deel klemt. Let op krassen en slijtplekken in verf of hout.

Als de deur aan de bovenkant klemt, kun je de deur laten hangen bij het herstellen. Als hij aan de onderkant klemt, leg je hem op een werkvlak.

Om de deur uit de scharnieren te tillen, zet je hem eerst open en schuif je er wiggen of schroevendraaiers onder. Schroef samen met je assistent de scharnieren los van de deurpost en til de deur eruit.

Als je deur scharnierpinnen heeft, verwijder je met een tang de onderste pinnen en daarna de bovenste. Soms komt de deur dan meteen los, dus pas op. Er zijn ook deuren die je eenvoudig uit de scharnieren kunt tillen.

Schuur de verdikking weg met grof schuurpapier en blok of gebruik een schaaf en schuur daarna glad met medium schuurpapier of een schuurmachine.

Behandel het hout met primer en verf.

Hang de deur terug. Schroef de scharnieren op de deur, til hem in positie en schroef vast. Met pinnen plaats je de deur in de scharnieren en houd je hem in positie met wiggen of schroevendraaiers. Laat iemand de deur vasthouden terwijl je eerst de bovenste en dan de onderste pinnen plaatst.

Lees ook: een stappenplan om je (binnen) deur te schilderen

Tips:

Als je de schaaf vlak bij het slot of de klink moet gebruiken, verwijder dan voor de zekerheid eerst het slot of de klink. Schroef los en leg apart.

Verwijder nooit meer dan 10 mm van elke kant van een deur en niet meer dan 5 mm van een paneeldeur, want dan wordt de structuur verzwakt.