Hier lees hoe je zelf een deurbel kunt installeren in een aantal eenvoudige stappen.

Benodigdheden

  • NIEUWE DEURBEL, MET TOEBEHOREN
  • BATTERIJEN
  • BOORMACHINE, MET BETON- EN HOUTBOORTJES, EVENTUEEL
  • SCHROEVENDRAAIER
  • LEIDINGZOEKER
  • PLUGGEN
  • HAMER
  • KABELCLIPS

Sommige deurbellen werken draadloos op batterijen en zijn heel eenvoudig te installeren. Voor andere moet je een paar draden aanleggen, maar als je een oude vervangt, heb je echt geen elektricien nodig. Raadpleeg bij twijfel echter altijd een vakman.

Werkwijze:

Deurbelsets bestaan meestal uit twee onderdelen: de drukknop en de bel zelf. Beide hebben stroom nodig, en die kan van batterijen of het lichtnet komen. Ze kunnen worden verbonden aan dezelfde energiebron of apart worden voorzien door een combinatie van batterijen en netstroom.

Bepaal of je een bel wilt op batterijen of op netstroom en of je de drukknop en de bel wilt verbinden of draadloos wilt laten communiceren. Als je geen bedrade oude deurbel hebt, is een bel op batterijen of een stopcontactmodel het best.

Op batterijen: deze modellen zijn makkelijk te installeren, want je hoeft geen stroom van je hoofdnet af te tappen, al moet je wel af en toe de batterijen vervangen.

Op het lichtnet: deze verbruiken erg weinig stroom, dus je hoeft niet bang te zijn voor overbelasting. Als je een bestaande bel op netstroom vervangt, hoef je alleen maar wat draadjes los en vast te maken. Als je een nieuwe bel op het lichtnet aansluit, moet je een elektricien vragen een nieuwe draad te trekken.

Combinatie: sommige moderne modellen communiceren draadloos, zodat elk onderdeel apart stroom nodig heeft. De drukknop werkt op batterijen en de bel zelf ook, of hij kan in een stopcontact worden gestoken. Deze combinatie is het simpelst te installeren, want je hoeft geen draden te verbinden en je kunt de bel met je meenemen naar andere delen van het huis.

Kies de beste plek voor de bel, zodat je hem in het hele huis hoort.

Voor je probeert een draad te trekken vanaf het hoofdnet moet je de stroom uitschakelen. Raadpleeg bij twijfel een vakman.

Kies een plek op de deurpost op borsthoogte en boor er een klein gaatje helemaal doorheen voor de draad (tenzij het een draadloos model is).

Boor kleine begingaatjes voor de schroeven.

Voer de draden door het gaatje van buiten naar binnen.

Strip de isolatie van de draaduiteindes en sluit ze volgens de gebruiksaanwijzing aan op de voedingseenheid.

Schroef het onderplaatje van de drukknop op de deurpost en bevestig het afdekplaatje.

Doe (eventueel) batterijen in de voedingseenheid en volg de gebruiksaanwijzing.

Tips:

Als er een knik in een kabel zit, kun je hem opwarmen door er met je handen langs te wrijven, zodat de draad soepeler wordt en je hem glad kunt trekken.

Vervang batterijen zodra ze leeg zijn; als je ze laat zitten, kunnen ze gaan roesten en je installatie beschadigen.

Probeer de draad tussen de onderdelen op batterijen zo kort mogelijk te houden, want hoe meer afstand de stroom moet afleggen, des te sneller je batterijen leeg zijn.

Controleer de gekozen positie met een zoeker op leidingen en, als je de bel niet op beton aanbrengt, ook op balken. Houd de bel op zijn plaats en markeer de schroefposities.

Boor passende gaten voor de pluggen, als je die gebruikt, en schroef het onderplaatje tegen de wand.

Als het een netstroommodel is, haal je eerst de stroom eraf. Voor een bedraad model strip je de isolatie van de draaduiteindes en verbind je de bel met de drukknop.

Maak de bel weer dicht. Sluit bestaande bedrading aan volgens de gebruiksaanwijzing.

Bevestig de draad onopvallend met kleine kabel- of spijkerclips langs de deurpost of plinten.