Pluggen ophangen van bijvoorbeeld een schilderij is met een gipsplaat iets anders dan in een betonnen muur. Omdat de gipsplaat een ‘holle plaatwand’ is, is de plug die je gebruikt ook anders. Met de juiste pluggen maak je een degelijke bevestiging.

Tik-in plug

Deze plug die er uitziet als een spijker, tik je met een hamer in de plaat. Deze plug wordt het meest gebruikt om schilderijen op te hangen. Heel degelijk lijkt deze plug niet. Toch hang je aan deze plug, afhankelijk aan de dikte van de gipsplaat in een plafond een gewicht van zo’n 3 à 4 kilo. En aan de wand 10 tot 15 kilo.

Nylon plaatplug

Deze plug is voor het wat zwaardere werk. Dat komt doordat deze plug achter de plaat ‘haakt’. Aan deze plug hang je afhankelijk aan de dikte van de gipsplaat in een plafond een gewicht van zo’n 7,5 tot 10 kilo . En aan de wand 15 tot 20 kilo. In gipsvezelplaat kan aan de wand zelfs een gewicht van 35 kilo opgehangen worden.

Metalen plaatplug

Als dat nog niet voldoende is hebben we nog de metaalplaatplug. Deze plug is geschikt om bijvoorbeeld een boekenplank of een kapstok op te hangen. Aan deze plug hang je afhankelijk van de dikte van de gipsplaat in een plafond een gewicht van zo’n 10 tot 12,5 kilo. En aan de wand 17,5 tot 25 kilo. In gipsvezelplaat kan aan de wand zelfs een gewicht van 40 kilo opgehangen worden. Boven de 30 kg is het beter om een versteviging achter de gipsplaat te hebben. Moet je hele zware voorwerpen ophangen zoals keukenkastjes en wastafels plaats dan 18 mm dik multiplex achter de gipsplaat en schroef dit vast aan het frame werk. Zo wordt de trekkracht over een groot vlak verdeeld.

Wil je pluggen kopen die je kunt gebruiken? Kijk dan eens naar conrad.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here