Voordat je een deur koopt, moet je de sponning van de deuropening opmeten. Doe dit bij voorkeur met een duimstok, want zo meet je nauwkeuriger dan met een rolmaat. Meet de deur op drie plaatsen, dus boven, onder of links, rechts maar ook in het midden. Schrijf de twee grootste maten op. Met deze maat ga je een deur uitzoeken.

Als de scharnieren al een poos gebruikt worden is het verstandig om deze ook te vernieuwen. Na verloop van tijd komt hier speling in. Indien u een zware deur wilt kopen is het zeker te overwegen hier een extra scharnier te gebruiken.

De hoogte van de deur inkorten

Stap 1

We zetten de deur op een lat met een dikte van ongeveer 15 mm. Dit is de hoogte de minimale afstand van de vloer tot aan de onderkant van de deur.

Stap 2

Schuif de deur tegen de sponning aan waar de scharnieren zich bevinden.

Stap 3

Om de deur aan de bovenzijde pas te maken trekken we langs de sponning van de bovendorpel een lijn op de deur.

Stap 4

De deur kan nu ingekort worden waarna de scherpe kanten met een blokschaaf van de deur geschaafd moet worden.

TIP
Om de deur netjes recht te zagen kun je best een lange rechte lat met lijmtangen gebruiken. Wanneer je een handcirkelzaag gebruikt, denk er dan goed aan dat de cirkelzaag niet te diep staat. Drie tot vier mm is voldoende. Anders zou de achterkant kunnen gaan splinteren.

Een deur mag nooit exact pas zijn. Een deur moet rondom ruimte hebben. Links, rechts en boven 2 tot 3 mm en onder 5 mm. Doordat het materiaal uitzet en krimpt zou de deur kunnen gaan klemmen.

De breedte inkorten

Stap 1

We zetten de deur op een lat met een dikte van ongeveer 15 mm.

Stap 2

Controleer of de deur evenwijdig (parallel) loopt met de staander van het kozijn. Is dit niet het geval schaaf de deur dan iets bij.

Stap 3

Plaats een lat van 6 tot 8 mm tegen de scharnierkant. Dit is de speling tussen de deur en het kozijn.

Stap 4

Aan de sluitzijde van de deur moet de deur nu afgetekend worden. Dit doormiddel van een lijn te treken langs de sponning.

Stap 5

Leg nu de deur op de schragen en zaag langs de lijn de deur op maat.
Let op! Is het een deur met raampjes en moet er meer dan 5 mm vanaf? Dan moet de deur aan twee zijde ingekort worden. Dit om te voorkomen dat er een brede en een smalle stijl ontstaat.

TIP
Als de kozijnen iets bollen (d.w.z. ze zijn in het midden dikker dan bovenaan), meet dan eerst de breedste maat en zaag de deur op maat. Hierna kan de deur met een blokschaaf verder bol op maat geschaafd kan worden.

Stap 6

Om de deur goed te laten sluiten moeten we de scharnier en sluitzijde 1,5 mm schuin naar binnen schaven. Haal ook rondom even de scherpe kanten er af.

Scharnieren

Stap 1

Nu gaan we de scharnieren in de sponning plaatsen. Bij gewone deuren volstaan drie scharnieren: één plaatsen we 12 cm van boven en één 12 cm van de onderkant. De ruimte daartussen delen we door drie, zo kunnen we het derde schanier op 1/3 onder het bovenste schanier plaatsen.

TIP
De maten kunnen op een lat afgetekend worden. Met deze lat kunnen we de maten overbrengen naar de deur.

Stap 2

Pak een scharnier en houd deze in de sponning. Hou het scharnier op de plaats waar hij moet komen. Met een scherp potloot kan nu het schanier over getrokken worden. Doe dit ook bij de andere schanieren.

Stap 3

Meet nu de afstand van de sponning tot aan het afgetekende scharnier. Trek hier een mm vanaf en zet dit over op de scharnier kant van de deur. Zo blijft de deur straks vrij van de sponning als deze dicht gaat.

Stap 4

Teken de diepte van het schanier af. Dit is ongeveer 3 mm.

Stap 5

We moeten nu de scharnieren uit gaan haken. Om bij de deur uitschieten en dus beschadigingen tegen te gaan, plaatsen we aan beide kanten een lat en klemmen deze met twee lijmklemmen. Aan de kant waar de scharnierpen komt moeten we de lat de 3 mm diepte van het schanier lager houden. Anders kunnen we het hout straks niet weg hakken.

Stap 6

Voorzichtig en binnen de lijnen hak je eerst de lange kant in waarna de lijnen komen die dwars op het hout staan. Nu heb je de omtrek van het schanier ‘ingekerfd’. Hak nu in de breedte van de deur kleine stukjes in zodat je v krijgt. Draai daarna de bijtel om en steek voorzichtig de overige stukjes in de lengterichting weg. Hierna moet vanaf de zijkant met een zo plat mogelijk liggende bijtel de uitsparing op diepte gemaakt worden. Herhaal dit bij de andere afgetekende plaatsen, zowel op het kozijn als op de deur.

Stap 7

Zet nu de losse delen van de scharnieren in het kozijn en de deur. Doe dit voorlopig met 1 schroef, zodat er straks nog iets valt te stellen. Zet de deur op zijn plaats zodat de scharnieren in elkaar passen waarna de scharnierpennen er in kunnen. Als de deur nu goed sluit kunnen de andere schroeven er ook ingedraaid worden. Past een van de schanieren niet goed draai de schroef iets los en probeer het schanier iets te kantelen. Helpt dit niet maak dan een van de twee delen van het schanier los. Steek b.v een lucifer in het gat en verzet het schanier zodat deze wel past.

Stap 8

Pak het slot en houd dit tegen de zijkant van de deur. Het deurkrukgat moet ongeveer op 105 cm vanaf de vloer zitten. De slotplaat en het huis achter de slotplaat kunnen nu over gebracht worden op de kopse kant van de deur. Ook hier plaatsen we aan beide kanten van de deur een lat en zetten deze vast met twee lijmklemmen. Dit tegen uitschieten en beschadigingen.

Stap 9

Nu boren we eerst met een speedboor die 1 mm groter is dan de slotkast gaten strak onder elkaar. Boor ongeveer 1 cm dieper dan het slothuis diep is. Hak met een scherpe beitel het gat verder op maat. Zorg dat het slothuis zonder klemmen geplaatst kan worden. Hierna kan de slotplaat verder uitgehakt worden zodat hij netjes gelijk met de kopse kant van de deur zit.

TIP
Als de slotplaat afgeronde hoeken heeft, boor dan met een speedboor voordat je de slotkast uit gaat boren de onder en bovenzijde iets uit. Zodat de slotplaat straks mooi opgesloten zit.

Stap 10

Plaats nu het slot tegen de zijkant van de deur en teken het krukgat en het eventuele slotgat af. Boor de gaten voor kruk en slotgat. Voor het cilindergat moet je het gat nog iets uit raspen met een vijl.

Let op!
Wanneer je met een buitendeur bezig bent, denk dan ook aan de inbraakpreventie. Gebruik dus een slot dat aan de kwaliteitsgarantie voldoet.
1 ster is standaard voor rijtjes woningen en flats.
2 sterren is zwaar voor de wat luxere woningen en drie sterren zijn extra zwaar voor bedrijfspanden en vrijstaande woningen.
Ook een goede sluitkom en een sluitplaat en dieven klauwen houden onze ongenodigde gasten buitens huis. Je bent natuurlijk vrij in je keuze, maar liever te zwaar dan te licht Hoe met politiekeurmerk veilig wonen?

Stap 11

Plaats het huis in het gat. Steek de cilinder en de deurkruk door de daar voor gemaakte gaten. Zet de kruk vast met de daarbij geleverde spie of in bus. Schroef de slotplaat en de cilinder vast.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here