In veel huizen zitten egale stompe of opdekdeuren. Saai dus. Hoe maak je makkelijk een raam in zo’n deur?

Stap 1

Als eerste gaan we op de deur aftekenen waar we de uitsparing van het raam willen hebben. Zorg dat dit evenwijdig en vooral haaks gebeurt. Zo past straks de ruit zonder dat er aan alle kanten bijgesneden moet worden.

TIP
Plak over de afgetekende lijn een transparante tape. Dit zorgt er straks voor dat het gat dat gezaagd moet worden, minder splintert.

Stap 2

Boor in de vier hoeken van het te zagen gat een gaatje. Hier wordt het zaagje van de decoupeerzaag door heen gestoken. Wanneer je geen decoupeerzaag hebt kun je ook een schrobzaagje gebruiken.

Stap 3

Om netjes recht te zagen klem je op de deur een rechte lat of een aluminium profiel. Deze fungeert als geleider voor de decoupeerzaag. Zo ben je zeker van een rechte zaagsnede. Als het een massieve deur is ga dan verder met stap 6.

Stap 4

Is de binnenkant van de deur gevuld met karton, haal dan dit ‘honingraat’ tot ± 3 cm weg. Dit gaat het makkelijkst met een beitel.

Stap 5

Neem een balkje en maak deze op maat zodat hij past en lijm hem op de plaats waar het karton zat. Dit verstevigt de constructie van de deur. Klem deze goed vast met een paar lijmklemmen Bij de houthandel kun je hoeklatten aanschaffen, maar heb je een frees dan kun je ze ook zelf maken. Deze lat dient om een sponning te creëren waar het glas tegen gezet wordt. De dikte van deze lat is afhankelijk van de dikte van de deur. B.V. Een deur is 4 cm dik. Het glas dat meestal voor binnen deuren gebruikt word is 4mm plus aan beide zijde een kit voeg die per stuk ongeveer 3 mm dik is. Dus hou je drie cm over om aan beide zijde te verdelen. Voor de voeg diepte heb je dus ongeveer 1,5 cm nodig.

Stap 6

Zaag nu de hoeklatten netjes op maat in verstek en zet die met wat lijm en kleine spijkertjes vast in de dagkant van de deur.

Stap 7

Draai nu de deur om. Plak op de achterkant van de hoeklat die je geplaatst heb een strookje celband. Dit lijkt een beetje op tochtband. Dit is om de trillingen van de ruit op te vangen als de deur dichtklapt.

Stap 8

Nu kan aan deze kant de hoeklat ook geplaatst worden en zal de ruit netjes klem zitten tussen deze twee profielen. Er kan nu ook nog een verdeling gemaakt worden. Dus alsof dit venster uit meerdere kleine ruitjes bestaat. Hiervoor kunnen halfronde latten gebruikt worden. Die op hun beurt met dubbelzijdig plakband of een transparante kit op de ruit geplakt kunnen worden. Doe dit wel aan beide kanten van de ruit.

Stap 9

Het hout moet gegrond worden, de gaatjes gerepareerd en de deur moet geschilderd worden.

Zo heb je op een vrij eenvoudige manier een hele leuke vriendelijke doorkijk gekregen.

De ruitverdeling zoals hierboven beschreven is natuurlijk ook toepasbaar op de bestaande buitenramen. De half hout verbinding is dan een goede optie. Let hierbij wel op dat deze verdeling van tevoren rondom goed in de verf staat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here