Bij een tandverbinding hebben we het over een tand en nest. De vertanding zorgt voor een groter lijmoppervlak waardoor het dus een sterke massieve verbinding wordt. Sterker dan bijvoorbeeld met deuvels. Ook is dit een zeer mooie verbinding om in het zicht te laten. Deze verbinding word veel gebruikt bij laden en kisten.

Stap 1

Na het afkorten van de paren (netjes haaks) kan de borstlijn af getekend worden. Deze maat is dezelfde maat als de dikte van het hout. Nu kan er rond om af getekend worden en ook over gebracht worden naar de andere delen.

Stap 2

De tanddikte word berekend door de dikte van de plank door 2 te delen. Dit doe je door plank breedte te delen door een oneven aantal tanden die je uit de plank kan halen en teken deze af. Bij bijvoorbeeld een la waar je 2 dezelfde zijde hebt kan je de zijde tegen elkaar aanklemmen en ze zo identiek aftekenen.

Stap 3

Deze twee zijden kun je aan elkaar laten zitten en beide tegelijk tot aan de borstlijn inzagen met een fijn getande kapzaag en uithakken met een steekbeiteltje. Doe dit uithakken door de beide delen op een oude plank te leggen, zo splintert de achterzijde niet.

Stap 4

Voordat u de twee zijden van elkaar haalt moet u ze eerst paren. Dit gaat door middel van een driehoek op de zijkant te tekenen. Zo weet u altijd hoe deze 2 bij elkaar horen.

Stap 5

Nu kunt u per hoek de verbinding overzetten. Dit gaat het makkelijkste door het deel wat al klaar is op het andere deel te leggen die straks samen een hoek gaan vormen.

Stap 6

Wanneer de hoeken afgetekend zijn en ook gepaard zijn kunnen deze ingezaagd en verder uitgehakt worden. Let hierbij op dat dit een contra wordt van de andere zijde.

Stap 7

Wanneer delen gelijk en afgewerkt zijn kunnen ze in elkaar gelijmd en geklemd worden.

Na droging kunnen waar nodig de hoeken verder gelijk en egaal afgewerkt worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here