Tegenwoordig speelt de toegankelijkheid van een gebouw een belangrijke rol in onze samenleving. Er wordt steeds meer aandacht besteed aan het toegankelijker maken van gebouwen. Hierdoor wordt het voor bijvoorbeeld mensen met een rolstoel, rollator of scootmobiel makkelijker om een gebouw te betreden. Het gaat in dit geval met name om openbare gebouwen. Helaas zijn er nog genoeg huizen en bijgebouwen in ons land die niet bepaald toegankelijk zijn. Het grootste probleem wordt vaak veroorzaakt door een (te) hoge drempel. Dit maakt het lastig om met een rolstoel of rollator binnen te komen. Met een drempelhulp kun je een dergelijk probleem in één klap verhelpen. Hieronder vertellen wij jou alles over drempelhulpen.

Wat is een deurdrempel?

Veel mensen hebben al eens van een deurdrempel gehoord. Er zijn echter ook mensen die niet precies weten wat dit nu eigenlijk is. Een deurdrempel is eigenlijk een hulpmiddel om een hoge drempel te verbloemen. Je kunt het als het ware zien als een soort plaatje die vanaf de grond naar de bovenzijde van de drempel loopt en vanaf de bovenkant van de drempel naar de vloer aan de andere kant. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om een woning binnen te komen met bijvoorbeeld een rollator of rolstoel, maar ook met een scootmobiel. Met behulp van een deurdrempel hoef je immers geen moeite meer te doen om de drempel over te komen. Je rijdt gewoon met de wielen op de drempel en je staat binnen de kortste keren binnen.

Langer thuis wonen met een drempelhulp

Mensen die op leeftijd raken zijn fysiek niet altijd even goed meer. Zo wordt lopen bijvoorbeeld steeds lastiger naarmate we ouder worden. Gelukkig zijn er vandaag de dag allerlei hulpmiddelen die ons kunnen helpen. Zo kunnen we bijvoorbeeld een rollator aanschaffen, waardoor lopen mogelijk blijft. Lukt het lopen niet meer? Dan biedt een rolstoel uitkomst. Nadeel van deze hulpmiddelen is dat jouw woning er waarschijnlijk niet geschikt voor is. Daarom zijn er genoeg ouderen die verhuizen, bijvoorbeeld naar een verzorgingshuis. Lang niet iedereen vindt dit echter prettig. Ben je ook gehecht aan jouw woning en wil je hier niet weg? Dat hoeft ook niet direct. Je kunt het namelijk eens proberen met drempelhulpen. Hierdoor kun je makkelijk binnenkomen met hulpmiddelen als een rollator en een rolstoel. Zodoende kun je vast en zeker nog jaren in jouw woning blijven wonen!

Ook ideaal voor schuren en garages

Wanneer we het hebben over deurdrempels denken veel mensen alleen aan drempels in hun woning. Dit is inderdaad belangrijk, maar deurdrempels kunnen meerdere functies hebben. Zo zijn ze bijvoorbeeld ook handig te gebruiken bij schuren, garages en andere bijgebouwen. Dit is zeker het geval wanneer deze gebouwen een hoge drempel hebben. Veel mensen stallen fietsen, scooters en andere vervoermiddelen met wielen in een garage of schuur. Heeft jouw garage of schuur een betrekkelijk hoge drempel? Dan wordt het er niet makkelijker op om de vervoermiddelen naar binnen en buiten te krijgen. Met een deurdrempel wordt dit een fluitje van een cent. Je rijdt de plaat eenvoudig op en af, waardoor een vervoermiddel binnen een mum van tijd buiten staat!

Verschillende soorten drempelhulpen

Je kunt een plankje gebruiken om makkelijk een drempel op te komen. Vroeger gebeurde dit veel, maar vandaag de dag is dit behoorlijk achterhaald. Dit is zeker het geval wanneer een drempel geregeld met een rolstoel of rollator getrotseerd moet worden. Een plankje moet je telkens verwijderen om de deur te sluiten, een drempelhulp kun je meestal laten liggen.

Bij het horen van de term ‘drempelhulp’ denk je mogelijk dat het altijd om hetzelfde hulpmiddel gaat. Dit is echter niet het geval. Er zijn tegenwoordig namelijk talloze drempelhulpen te koop. Je vindt hier bijvoorbeeld aluminium deurdrempels, maar ook deurdrempels van rubber. Daarbij komt dat de deurdrempels ook nog eens verschillende functies hebben. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een enkele deurdrempel, maar ook voor een dubbele. Kortom: voor iedere situatie is er dus eigenlijk wel een geschikte deurdrempel te vinden.