Sinds de stikstofcrisis is er veel te doen in de bouw. Veel projecten liggen stil omdat er te veel schadelijke stoffen worden uitgestoten. Een oplossing kan zijn om meer elektrische machines in te zetten. Het probleem is alleen dat die er anno 2019 nog nauwelijks zijn. Shovels en graafmachines zijn traditiegetrouw uitgerust met een dieselmotor. Datzelfde geldt ook voor klein gereedschap zoals een motorzaag. Toch moet de markt hier snel op inspelen om ervoor te zorgen dat bouwprojecten ook in de toekomst uitgevoerd kunnen blijven worden.

De bouw kampt met grote problemen

Vanwege de stikstofcrisis en het niet kunnen afvoeren van bouwgrond kampt de bouwsector met grote problemen. Tijdens her bouwen worden veel machines gebruikt die een dieselmotor hebben. Het gaat dan onder andere ook om aggregaten die stroom opwekken voor elektrisch gereedschap. Dankzij de uitstoot mogen deze apparaten straks niet meer worden gebruikt. De producenten werken hard aan machines die hybride zijn, dus gedeeltelijk op diesel of benzine werken en gedeeltelijk op stroom. Maar deze ontwikkeling gaat traag en het zal dus nog geruime tijd duren voordat alle machines in de bouw toekomst proof zijn gemaakt.

Ook de doe het zelver krijgt te maken met milieumaatregelen

Misschien denk je nu: ja maar ik ben geen bouw ondernemer, ik ben maar een eenvoudige thuis klusser. Maar vergis je niet. Als je je tuin wilt gaan opknappen krijg je al te maken met de PFAS regels, grond uit de tuin mag niet zomaar meer worden afgevoerd naar de milieustraat. De grond moet daarvoor eerst worden gecontroleerd op de aanwezigheid van mogelijk schadelijke stoffen.

Hoe kan ik als doe het zelver milieuvriendelijk klussen?

Je kunt ook als doe het zelver gereedschap gebruiken dat gebruik maakt van een elektromotor. Groot gereedschap wordt vaak door bouwmarkten verhuurd, aanschaf is dan niet nodig. Je kunt het gereedschap zoals een pneumatische hamer of een cementmolen huren voor de periode dat je het nodig hebt. Dit is natuurlijk wel zo voordelig, zeker als het om een eenmalige klus gaat.

Let bij de aanschaf van gemotoriseerd gereedschap op het milieu

De regels om het milieu te ontzien zullen in de toekomst alleen nog maar strenger worden. Het is dan ook aan te raden om, als je nieuw gereedschap koopt dat van een motor is voorzien, te kiezen voor elektrisch indien enigszins mogelijk. Hiermee loop je niet het risico dat je het apparaat in de toekomst misschien niet meer mag gebruiken.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here