Waar het vroeger gebruikelijk was om een ruimte te verlichten met een gloei-, spaar- of hallogeenlamp, kiezen mensen tegenwoordig steeds vaker voor ledverlichting. Toch zijn er genoeg mensen die hun vraagtekens plaatsen bij deze vorm van verlichting. Dit komt voornamelijk doordat ledlampen aanzienlijk duurder zijn in de aanschaf. Hierdoor neig je mogelijk toch naar een andere soort lamp. De prijs van ledverlichting is een nadeel, maar het is niet verstandig om alleen op basis hiervan te besluiten geen ledlampen te kopen. Ledverlichting heeft namelijk ook ontzettend veel voordelen. Om jou te overtuigen, vertellen we je hier waarom kiezen voor deze vorm van verlichting verstandig is.

Ledlampen zijn zuiniger

De prijs is de voornaamste reden dat veel mensen twijfelen. Op de korte termijn zijn ledlampen duurder, maar op de lange termijn zijn ze een stuk goedkoper. Waarom? Omdat ledverlichting een stuk zuiniger is. De ledlampen die tegenwoordig verkocht worden, gebruiken 90 tot 95 procent van de stroom voor het geven van licht. Ter vergelijking: een gloeilamp gebruikt slechts 5 procent van de stroom voor verlichting. Je bespaart dus al snel 90 procent energie per lamp. Indien je alle lampen in huis vervangt door ledverlichting, kan de besparing uiteindelijk flink oplopen.

Ledverlichting gaat langer mee

Gloei-, spaar- en hallogeenlampen sneuvelen met regelmaat. Ook ledverlichting moet zo nu en dan vervangen worden, maar deze lampen gaan wel aanzienlijk langer mee. Indien je een kwalitatieve ledlamp koopt, heb je hier gemiddeld 20.000 uur plezier van. Ter vergelijking: gloeilampen gaan ongeveer 1000 uur mee, hallogeenlampen 3000 uur en spaarlampen tussen de 5000 en 10.000 uur. Dit betekent dus dat je ledverlichting niet snel hoeft te vervangen. Nog een reden waarom ledlampen op de lange termijn de beste (en goedkoopste) keuze zijn.

Verschillende mogelijkheden met ledverlichting

De kostenbesparing is voor veel mensen het laatste duwtje in de rug om over te stappen naar ledverlichting. Twijfel je toch nog enigszins? Dan moet je weten dat je vandaag de dag talloze mogelijkheden hebt op het gebied van ledverlichting. Je kunt de lampen doorgaans zonder problemen in de huidige armaturen draaien. De fittingen van ledlampen zijn er namelijk in verschillende maten. Daarnaast moet je weten dat er verschillende vormen van ledverlichting zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een standaard ledlamp, maar zelfs voor een TL armatuur met led. Het is daarnaast ook mogelijk om Trimless spots met ledverlichting in te bouwen. We kunnen dus stellen dat nagenoeg alles wel mogelijk is.

Een ledlamp wordt niet warm

We gaven hierboven al aan dat ledlampen de stroom grotendeels gebruiken voor licht. Bij gloei-, spaar- en hallogeenlampen is dit niet het geval. Deze lampen gebruiken slechts 5 tot 10 procent voor het geven van licht, de rest wordt gebruikt voor warmte. Indien zo’n lamp lange tijd gebrand heeft, kun je deze niet vastpakken. De lamp is dan namelijk ontzettend heet. Dit is ook één van de oorzaken dat gloei-, spaar- en hallogeenlampen een beperkte levensduur hebben. Bij ledverlichting wordt er slechts 5 à 10 procent van de stroom gebruikt voor warmte. Ledlampen worden hierdoor niet of nauwelijks warm. Je kunt ledverlichting dan ook zonder problemen aanraken, zelfs wanneer deze uren achtereen gebrand heeft.