Niet ieder huis is gezegend met een royale woonkeuken. Als je een kleine keuken hebt en je wilt daar toch comfortabel kunnen koken en al je spullen kunnen opbergen, dan is het zaak om de beperkte ruimte zo goed mogelijk te benutten. Dat begint al met het uitzoeken van de keuken. Kies voor een keuken met hoge wandkasten. De bovenste planken zijn wellicht te hoog om gemakkelijk bij te kunnen, maar als je daar spullen neerzet die je niet vaak nodig hebt dan is een trapje of stoel pakken misschien niet zo’n groot probleem.

Kies voor lichte kleuren in je kleine keuken

Ga je je keuken eerst sausen of er een nieuwe vloer leggen, kies dan voor lichte kleuren. Hoe lichter, hoe meer ruimte je lijkt te hebben. Een grote spiegel in de keuken doet wat dat betreft ook wonderen. Zeker als de keuken geen ramen heeft is het aan te raden om voor een lichtgekleurde inrichting te kiezen. Zorg in dat geval wel voor goede verlichting, want je moet natuurlijk wel veilig je eten kunnen bereiden, en dat geldt ook voor het snijden van groente en vlees met doorgaans scherpe messen.

Benut alle ruimte optimaal

Voordat je een keuken plaatst, zeker als de ruimte beperkt is, is het zaak om goed na te denken over de inrichting. Wat heb je nodig? Hoeveel kastruimte wil je hebben? Wil je per se een vaatwasser of is het toch handiger om op die plek een extra keukenkastje te hebben? Een combi-oven spaart de ruime van een losse oven of magnetron uit. Diepe laden bieden meer opbergruimte en zijn gemakkelijker te doorzoeken dan een keukenkastje met een deur en planken. Als je over dit soort zaken vooraf nadenkt kun je een zo praktisch mogelijke keuken samenstellen.

Een plek om te eten in je kleine keuken

Wil je in je kleine keuken toch een plek waar je kunt etten? Als je alleen of met z’n tweeën bent dan kun je tegen een blinde muur een bar maken. Zet simpelweg een plank tegen de muur met plankendragers en koop er een paar stoere barkrukken bij. Zo heb je simpel en snel een plaats om te eten gemaakt, die je ook als extra opbergruimte kunt gebruiken voor je kruidenrek, voorraadbussen of keukenapparaten als je liever met je bord op schoot voor de tv gaat zitten en een eetplek in je keuken om die reden niet echt noodzakelijk is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here