In nagenoeg iedere woning in ons land hangt wel raamdecoratie voor de ramen. Deze raamdecoratie heeft verschillende voordelen. Allereerst sluit je de raamdecoratie wanneer het buiten donker is. Op deze manier kan niet iedereen naar binnen kijken wanneer zij op straat lopen. In plaats van dat ze jou zien, kijken ze enkel tegen de raamdecoratie aan. Zo zit je zelf dus niet in de spotlights. Daarbij komt dat raamdecoratie ook nog eens handig is op zonnige dagen. Schijnt de zon jouw woning binnen? Dan kun je deze vaak weren met behulp van raamdecoratie. Wil je nieuwe decoratie voor de ramen in jouw woning? Dan is dit vaak lastiger dan gedacht. Er zijn vandaag de dag namelijk verschillende soorten raamdecoratie, zoals houten jaloezieën. Lukt het je niet om te kiezen? Wij zetten hieronder een aantal mogelijkheden voor wat betreft raamdecoratie op een rijtje.

Gordijnen

Gordijnen zijn sinds  jaar en dag de belangrijkste variant van raamdecoratie. We zien deze variant van raamdecoratie dan ook nog terug in menig woning in Nederland. De kans is dus groot dat je ook gordijnen voor jouw ramen hebt hangen. We zien gordijnen als raamdecoratie, maar je moet weten dat er verschillende soorten gordijnen zijn. Wil je gordijnen voor jouw ramen? Dan maakt het aantal verschillende soorten het er natuurlijk niet makkelijker op.

Allereerst kennen we vitrage. Dit is een dunne stof die licht doorlaat. Vitrage is dus ideale raamdecoratie wanneer je bijvoorbeeld voldoende lichtinval wilt hebben. De stof mag dan doorzichtig zijn, toch is het vaak lastig om door vitrage naar binnen te kijken. Indien er licht brandt binnen wordt dit een ander verhaal. Wil je dat er niemand naar binnen kan kijken? Dan kun je kiezen voor overgordijnen. Deze worden gemaakt met behulp van verduisterende stof. Ze laten geen licht door, waardoor het binnen goed donker wordt. Overgordijnen zijn hierdoor ideaal als raamdecoratie in bijvoorbeeld de slaapkamer. Tot slot hebben we nog rol- en vouwgordijnen. Deze twee gordijnsoorten vallen meestal ook onder de categorie verduisterende gordijnen. Beide gordijnsoorten zijn ook uitermate geschikt als raamdecoratie voor bijvoorbeeld jouw slaapkamer.

Plisségordijnen

Vroeger waren gordijnen helemaal hot, maar vandaag de dag zien we steeds vaker plisségordijnen terug in woningen in ons land. Qua naam vermoed je mogelijk dat dit bijna hetzelfde is, maar er zitten wel degelijk verschillen in. Plisségordijnen laten namelijk licht door, maar je kunt er meestal niet door naar binnen kijken. Het grappige aan plisségordijnen is dat ze twee kanten op kunnen bewegen, zowel naar boven als naar beneden. Je kunt de raamdecoratie dus zowel onderaan als bovenaan jouw raam laten hangen. Hierdoor is het mogelijk een speels effect te creëren. Je kunt er ook voor kiezen om plisségordijnen in het midden van jouw raam te laten hangen. Deze raamdecoratie houdt overigens niet alleen licht tegen, maar zorgt er ook voor dat zonnestralen buiten blijven.

Jaloezieën

Naast gordijnen en plisségordijnen kun je ook kiezen voor jaloezieën als raamdecoratie. Jaloezieën zijn uitermate geschikt om te zorgen voor een donkere ruimte. De hoeveelheid licht die een jaloezie doorlaat, kun je overigens geheel zelf regelen. Door aan de meegeleverde stok te draaien kun je deze raamdecoratie verder openen of juist verder sluiten. Door de jaloezieën te sluiten, voorkom je daarnaast ook dat mensen naar binnen kunnen kijken. Bovendien is dit een prima raamdecoratie om de zon uit jouw woning te weren. Van vroeger uit ben je vast en zeker bekend met de aluminium jaloezieën. Wil je echter eens iets anders? Kies dan voor houten jaloezieën. Deze jaloezieën werken hetzelfde, maar ze zien er wel aanzienlijk anders uit. Keert hout veel terug in jouw interieur? Dan zijn houten jaloezieën natuurlijk de meest geschikte raamdecoratie voor in jouw huis. Zoek je nog houten jaloezieën? Dan kun je eens een kijkje nemen bij Doehetbudget.nl.

Deze blog is middels een samenwerking tot stand gekomen.