Tuinverlichting brengt niet alleen sfeer in de tuin, maar ook veiligheid! Zo wordt een huis waar verlichting in de tuin brand minder vaak door inbrekers bezocht. Natuurlijk heb je ook minder kans om in het donker te struikelen over opstapjes.

Bij de aanschaf van de materialen moet er op gelet worden dat dit wel voor buiten geschikt is. De stekkerdozen en eventuele verdeeldozen moeten voorzien zijn van een driehoeksymbool met daarin een druppel. De stekkerdozen zijn voorzien van een spatwaterdichte afsluitklep. De kabel moet ook van een goede kwaliteit zijn. Als hij in de tuin komt te liggen kun je met spitten de kabel raken. Daarvoor is een stalen mantel een must.

Stap 1

Er moet ergens stroom vandaan gehaald worden. Dit kan een stekkerdoos in een garage of schuur zijn. Let wel, deze moet geaard zijn. Wanneer er ergens kortsluiting is zal de aardlekschakelaar in de meterkast er uit springen en de betreffende groep uit schakelen.

Stap 2

Haal de stroom van de groep waaraan je gaat werken en controleer dit met een spanningzoeker. Haal de stekkerdoos eraf en vervang deze voor een schakelaar met stekkerdoos combinatie. Zo kan hier het licht buiten geschakeld worden. Bevestig een lasdoos op de muur daar waar de leiding straks naar buiten moet. Een lasdoos is een inbouwdoos waar leidingen verschillende kanten in afgeboerd en doorgevoerd kunnen worden. Ideaal dus om grotere afstanden mee te overbruggen. Op een lasdoos kun je ook weer een stopcontact of schakelaar zetten. Wil je alles op de muur bevestigen dan spreken we van een ‘opbouwsysteem’. Wil je alles wegwerken in de muur, dan spreken we van een inbouwsysteem. Inbouw is natuurlijk mooier, maar ook veel arbeidsintensiever. Iedere leiding moet eerst worden uitgefreesd en later weer worden afgewerkt. Voor op en inbouw zijn verschillende materialen nodig. Haal deze niet door elkaar!

Stap 3

Als het nieuwe leidingwerk afgewerkt is moeten er kabels getrokken worden naar de lasdoos. Trek een nuldraad (blauw), een aardedraad (geel/groen) en een schakeldraad (zwart) door de leiding. Dit gaat als de afstand wat groter is, het beste met een trekveer.

TIP
Geen trekveer? Geen nood! Zet de stofzuigermond op de ene kant van de leiding en voer aan de andere zijde een stukje dun draad door. De draad zal door de zuigkracht van de stofzuiger gemakkelijk door de leiding komen. Bevestig hier aan een stevigere draad en maak daar dan weer de spanningsdraad aan vast.

Stap 4

Aan de kant van de bestaande stekkerdoos kunnen nu dezelfde kleuren aan elkaar of bij elkaar gezet worden. Aan de kant van de lasdoos moeten er lasdoppen opgezet worden of eventueel een kroonsteen. Nu kan de stekkerdoos weer terug gezet worden, de lasdoos kan dicht geschroefd en de stroom weer op de groep gezet worden. Zo heb je overal weer stroom en kun je rustig verder gaan met de tuinverlichting. Wanneer alles straks buiten klaar is en naar binnen gebracht is, hoeven we nog maar een keer voor korte tijd de stroom uit te schakelen om de aansluiting af te maken.

Stap 5

Boor met een steenboor van ± 22 mm onder de verdeeldoos een gat naar buiten. Doe dit bij voorkeur iets schuin naar beneden, dit voorkomt eventuele vocht problemen naar binnen toe. Door dit gat moet een pvc leiding gestoken worden. Nu kan de buitenkabel van buiten naar binnen gestoken worden. Doe dit zo ver dat je straks voldoende ruimte hebt om in de lasdoos af te monteren, maar wacht hier even mee zodat buiten eerst alles afgemaakt kan worden.

Stap 6

Rol nu de grondkabel uit naar de plaats waar de stekkerdoos moet gaan komen. Doe dit het liefst strak langs terras of pad. Hier zal minder gegraven worden dan in de tuin. Graaf de kabel in op ± 60 cm diep. Zet de kabel op de muur of daar waarop hij loopt vast met zadeltjes. Als dit niet kan, de leiding gewoon los leggen.. Kit met siliconenkit de leiding af die door het gat de schuur/garage in loopt.

Stap 7

Monteer nu de stekkerdoos en zorg dat je de trafo van de tuinverlichting daar naast zet! Monteer deze het liefst op een hoogte van ± 40 cm dit in verband met het opspatten van water. Nu kan in de garage/schuur de aansluiting verder afgemaakt worden. Let er hierbij wel weer op dat de stroom eerst uitgeschakeld wordt.

Stap 8

Leg nu de lampjes daar neer waar ze moeten komen en kijk of de verdeling goed is. Afhankelijk van de trafo hangen hier een hoeveelheid lampjes aan. Wanneer hier meerdere lampjes aan gehangen worden moet er rekening mee gehouden worden dat de lichtopbrengst minder wordt. Wel kunnen er lampjes van verschillende wattage gebruikt worden, zolang het wattage van de trafo maar niet overschreden worden. Lees in ieder geval altijd de info die er bij geleverd wordt goed door.

Stap 9

Leg nu de twee-aderige draad op die manier neer dat je het minste aan draad nodig hebt! Want, des te meer draad er gebruikt word des te meer last je zult hebben van spanningsverlies. Ook deze kabel moet ingegraven worden op een diepte van ± 60 cm. Leg de kabel niet te strak maar met een beetje ruimte zodat hij niet kapot getrokken kan worden.

Stap 10

Plaats nu de steun van de tuinlamp en voer de kabel er door heen. Daarna kan de sleuf dichtgegooid worden. Vaak zit er in de fitting een sleuf waar je de kabel in legt en waar een beugeltje op gedrukt moet worden. Maar lees hiervoor altijd eerst de gebruiksaanwijzing. Het overtollige draad kan weggewerkt worden in de poot.

Stap 11

Stekker van de trafo in het buiten stopcontact drukken en binnen de schakelaar omzetten.