Je tuin grenst aan het water en je vindt het heerlijk om vlakbij de rivier een boek te lezen of gewoon af en toe eens lekker te luieren. Je geniet van het rustgevende geluid van het water en je hebt het besluit genomen om zelf een echte steiger te gaan bouwen aan het water.

Het is gelijk twee vliegen in één klap; je maakt je tuin groter met extra comfortabele zitplekken en je kunt je eigen boot aanmeren en vastleggen. Van tevoren heb je al bij de gemeente gecheckt of je een vergunning nodig hebt, maar de rivier is breder dan 3 meter, dus dat levert geen problemen op. Wel eist de gemeente dat je hardhout zoals bijvoorbeeld Robinia gebruikt.

Stap 1 De afmetingen

Deze afmetingen zijn afhankelijk van wat je met de steiger allemaal wilt. Wil je er alleen op zitten? Wil je er een boot aanleggen? Houd rekening met het meubilair wat je op het terras aan het water wil plaatsen en met de afmetingen van je boot. Vergeet hierbij ook niet de hoogte! Heel belangrijk want de hoogte van de boot moet overeenkomen met de hoogte van de aanlegsteiger. Maar houdt ook rekener aan het ing met het hoogste waterpeil. Zonde als je steiger in de wintermaanden onder water staat. Houd ook rekening met een voldoende aantal bolders voor het vastleggen van je boot. Goed op tekening zetten is het beste begin.

Stap 2 Houten palen plaatsen

Meet de diepte van het water en hoever de palen onder water de grond in moeten. Aan de hand van de tekening weet je al hoeveel palen je als fundering nodig hebt. Om de 60 cm gaat een paal de grond in. Over deze palen heen bevestig je dwarsbalken, ook weer van hardhout natuurlijk. Op de dwarsbalken komen uiteindelijk de planken die als vloer worden gebruikt. Begin met de hoekpalen en gebruik hiervoor uitzetstokken. Let er ook op dat je met een winkelhaak controleert of de hoeken 90 graden zijn. Met een touw geef je makkelijk de omtrek van de te bouwen steiger aan. Om de palen in de bodem van de rivier waar je tuin aan ligt te plaatsen gebruik je een paalhamer, het is namelijk kleigrond.

Stap 3 Hardhouten dwarsbalken

De dwarsbalken die je vooraf op de juiste maat hebt gezaagd, bevestig je eerst met lijmklemmen. Het is handig wanneer je deze dwarsbalken steeds aan dezelfde kant van de palen vastgemaakt door middel van slotbouten in kruislings  verband. Het is misschien leuk om aan één zijde van de steiger de palen hoger te maken zodat je op die plek straks makkelijk een leuning kunt plaatsen.

Stap 4 De vloer

Het ligt er natuurlijk een beetje aan of je van modern of van traditioneel houdt, maar aan te raden zijn planken met een antislip profiel zodat je niet gelijk onderuit gaat. De steiger is namelijk regelmatig nat. Schroef de planken vast aan de dwarsbalken en niet op de bovenkanten van de palen, die gaan daardoor splijten. Houd je steiger aan het water te allen tijde goed schoon. Gladheid ontstaat door aanslag en vocht.

Stap 5 Afwerking

Nu is de tijd om de leuning te bevestigen. Slim is om ongeveer 20 cm boven de steigervloer een extra balk te plaatsen. Kinderen kunnen dan niet onder de leuning door in het water terecht komen. Zo bouw je een extra veiligheid in. Schuur al het hout van de steiger en veeg hem heel goed schoon zodat er geen splinters meer te zien zijn. Planken aan voorkant en zijkanten maken er een mooi geheel van. Uiteindelijk de bolders, of meerpalen zoals ze ook wel genoemd worden, monteren en je kunt gaan genieten!