Welke grassoort je gaat gebruiken is afhankelijk van waar je het gras voor gaat gebruiken. Leg je het gras alleen maar aan voor de sier dan kan je een fijne grassoort gebruiken. Dit gras is niet geschikt voor spelende kinderen. Hier moet je een grover en sterkere grassoort voor gebruiken. Het jaargetijde waarin je gras kunt leggen is afhankelijk van hoe vroeg de vorst intreedt en of het een hete droge zomer is.

Stap 1

Zet het deel waar het gras gelegd moet worden uit met een spanlijn. De grond kan nu omgespit worden. verwijder hierbij wortels, stenen en andere voorwerpen die niet onder het gras horen te komen.

Stap 2

De grond moet nu bemest worden. Dit kan met stalmest gebeuren of met kunstmest. Werk dit door de grond. Stamp de grond stevig aan. Het is voldoende om dit gewoon met de voeten te doen. Hark de ondergrond zo egaal mogelijk.

Stap 3

Met een waterpas en een paar stenen kan je ‘waterpas’ markeringspunten aangeven. Met een lange lat ook wel een ‘rei’ genoemd of een lange waterpas kun je nu de bodem glad strijken.

Stap 4

Hierover gaan we een laagje tuinaarde uitreien. Dit word met een hark verdeeld en iets door de onderlaag heen geharkt.

Stap 5

Druk dit stevig aan. Dit kan met een houten plank gedaan worden. Leg de plank op de ondergrond en loop hier overheen. Ook kan je gebruik maken van een aandrukwals. Dit lijkt een beetje op een handgras maai machine Alleen zit hier een hele zware wals onder.

Zaaien

Probeer het graszaad zo egaal mogelijk te verdelen door middel van uitstrooien. Zet voordat je begint te zaaien een paar stokjes neer met een stukje aluminium folie eraan. Zo houd je de vogels een beetje uit de buurt.

Plaggen

Stap 6

Zet eventueel een spandraad uit en rol hierlangs de eerste rol af. Druk deze aan door hier een plank op te leggen en hier over te lopen. Sluit de tweede rol aan en herhaal de stappen tot je de volledige lengte van het gras veld hebt bereikt. Snijd of steek het overtollige gras er af. Draai de baan om en ga in tegenover gestelde richting van de vorige baan terug. Zo ‘zigzag’ je de grasmat dicht. Voordeel is dat je bijna tot geen afval hebt en er nooit dwarslijnen naast elkaar komen te liggen.

Stap 7

De zijde kan nu eventueel netjes afgestoken worden. Strooi nog wat mest over de grasmat maar loop er niet meer over. Wanneer dit niet anders kan leg dan een plank over het gras.

Let op!
De eerstvolgende 3 tot 4 weken moet bij droog weer het gras regelmatig besproeid worden. Doe dit bij voorkeur in de avond. Het water zal minder verdampen en dieper de grond in dringen. Er mag de eerste twee weken niet op het gras gelopen worden!