Een houten terras is prachtig, maar wel duur en moeilijk. Maar hoe duur bepaal je zelf door de keuze van het materiaal.

Denk er wel aan dat dit soms wel ten koste gaat van de levensduur! Moeilijk? Valt best mee. Met geduld en een beetje hulp van uw doehetzelven.nl moet het toch zeker lukken. En wie wil er nu niet een mooi houten terras(je)?

Stap 1

Zorg dat daar waar het terras komt te liggen, er netjes wit zand onder ligt. Dit om te voorkomen dat er onkruid door het houten terras heen groeit. Ook kan er wortel doek onder gelegd worden.

Stap 2

Het terras moet gedragen worden door balken met een maat van ongeveer 9 x 9 cm. Een mooie houtsoort hiervoor is bijvoorbeeld Bankirai. Deze balken moeten stabiel liggen en niet verzakken.Door grote betontegels als fundering te gebruiken krijg je een mooi stabiel geheel. Leg deze beton tegels ongeveer een meter uit elkaar. Door middel van een waterpas moeten de beton tegels waterpas gelegd worden. Sla deze tegels goed vast met een rubber hamer. Wanneer de tegel te veel zakt haal deze dan weg en hoog de grond op met nieuw schoon zand.

Stap 3

Leg nu de buitenste balken rondom zodat je een groot liggend raamwerk krijgt. Wanneer deze netjes haaks tegen elkaar liggen kunnen deze aan elkaar geschroefd worden. Dit kan het beste gecontroleerd worden door de 3-4-5 steek te gebruiken of de diagonalen te meten. Dus van hoek naar hoek.

Stap 4

Nu kunnen om de 50 cm tot op z’n hoogst 70 cm de rest van de balken netjes verdeeld worden. Wanneer ze op maat gezaagd zijn kunnen ze nu via de buitenste zijbalken vastgeschroefd worden. Dit kan door middel van hoekjes maar ook door ze door en door te schroeven.

Stap 5

De vloerplanken moeten nu aangebracht worden. Hou een afstand van ± 1 tot 1.5 cm aan, maak hiervoor een malletje en zet de planken op de balk met twee schroeven vast. Gebruik roestvrijstalen schroeven of schroeven die verzinkt zijn. Let hierbij wel op dat verzinkte schroeven niet sterk genoeg zijn om zonder voor te boren direkt in hardhout aan te brengen! Ze breken af. Voorboren is dan dus geen overbodige luxe. Draai de schroeven iets onder het hout niveau.

TIP
Soms zijn de planken wat krom. Als je de plank eerst aantrekt met een lijmtang, heb je de handen vrij en trekt de schroef beter aan zodat de plank beter aansluit.

Stap 6

Nu moeten de scherpe kanten van het hout geschuurd worden. Vooral de kopse kanten van de vloerdelen zijn vaak scherp. Het snelste gaat dit met een bandschuurmachine, maar met een schuur blok wil het ook prima.

Let op!
Bij stap 5 kun je ook nog anders te werk gaan.

Stap 5b

Op de balken leg je in dezelfde richting planken van Ongeveer 2 x 9 cm. Leg hier haaks op 5 vloer planken. Met een tussen ruimte van 1 tot 1,5 cm. Zet langs de laatste vloer plank een streep op alle onderlatten. Verwijder alle vloerplanken weer. Van wat je nu afgetekend heb teken je 2,5 cm terug nog een lijn waarlangs je de 2 x 9 cm balk inkort.leg de vloer planken op de goede kant naar onder, op je balken onderstel en schroef de 2 x 9 cm balken in de vloer planken. Het geheel kan nu om gedraaid worden.