Kunstgras is tegenwoordig steeds populairder en veel mensen verkiezen dit boven natuurlijk gras. Echt gras is uiteraard ook erg mooi, maar heeft helaas wel veel aandacht nodig. Vooral als je een druk leven hebt, is dit erg vervelend! Goede kwaliteit kunstgras biedt dan een uitkomst, want kunstgras is onderhoudsarm. Klinkt dit voor jou ook als muziek in de oren? Dan ben je vast blij om te weten dat een kunstgras gazon aanleggen helemaal niet veel werk is. En eenmaal aangelegd heb je er nog jaren plezier van. Lees dus snel verder om erachter te komen hoe je het aanleggen van kunstgras het beste kunt aanpakken!

Voordelen van kunstgras

Kunstgras lijkt tegenwoordig erg veel op natuurgras en de verschillen zijn steeds moeilijker met het oog te spotten. Daarnaast krijg je ook geen groene vlekken meer op kleding als je erop hebt gelegen of gespeeld. Het is veilig voor mensen en dieren, dus je hond of kat kan er ook lekker op liggen. Bovendien blijft kunstgras altijd fris en groen, ongeacht de weersomstandigheden. Ook hoef je nooit meer gras te maaien!

De benodigdheden

 • Bestratingszand
 • Onderdoek voor kunstgras
 • Lijmband (zelfklevend)
 • Wals of trilstamper (deze kun je ook huren bij de bouwmarkt)
 • Kunstgrashaken
 • Stanleymes
 • Opsluitband
 • Stevige bezem
 • Instrooizand (optioneel)

Makkelijk zelf aanleggen

Je kunt ervoor kiezen om kunstgras te laten leggen, maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om zelf het zelf aan te leggen. Het is namelijk best makkelijk. Houd het onderstaand stappenplan aan indien je zelf het werk wil uitvoeren:

 1. Maak eerst de basis klaar. Zorg dus voor een goede ondergrond. Oud gras haal je weg en vervolgens egaliseer je de ondergrond. Leg vervolgens een laag bestratingszand aan (5 – 10 centimeter dik). Egaliseer dit zand opnieuw.
 2. Nu wordt het tijd om eventueel een kantopsluiting aan te brengen.
 3. Ga nu met de trilstamper of wals over het zand heen. Vergeet ook zeker de hoeken niet! Tip: maak het zand een beetje nat, want dan verdicht het beter. Het zand moet ongeveer 1 – 2 centimeter lager dan de bestrating zitten. Egaliseer de boel nu nogmaals, maar deze keer met een houten lat of plank. Deze stap is erg belangrijk, want anders komt het gras niet egaal te liggen en krijg je oneffenheden zoals bobbels en kuilen!
 4. Een stabiliserend onderdoek is optioneel, maar raden we wel aan als je bijvoorbeeld kinderen hebt die veel op het gras zullen spelen. Het voorkomt namelijk oneffenheden in het gras door intensief gebruik. Rol dit stabiliserend doek over de grond en snijd het op maat. Leg je meerdere lappen neer? Zorg er dan voor dat de overlap van twee doeken minimaal 5 – 10 centimeter is.
 5. Leg nu het kunstgras en let erop dat je aan alle zijden voldoende overmaat hebt. Snijd het kunstgras op maat. Je kunt het stanleymes het beste schuin houden, want dan beschadig je de grasvezels minimaal.
 6. Steek aan alle zijden om de 100 centimeter een kunstgrashaak. Dit zorgt ervoor dat het gras niet zal schuiven. Borstel het gras met een bezem na.
 7. Wordt het kunstgras intensief gebruikt? Dan raden we aan om silica-zand te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat het gras minder zal krimpen en uitzetten. Strooi dit zand als het droog weer is en borstel de grassprieten door, zodat alle korrels in het gras kunnen zakken.