Een mooie bestrating maakt je tuin af. Maar denk er aan, hij moet wel goed liggen! Bij een slechte afwatering of verzakking, of wanneer je er achter komt dat je te weinig ruimte hebt om te zitten, dan is de lol er gauw vanaf. Daarom is een goede voorbereiding belangrijk. Een goed bestratingsplan scheelt een hoop ergernis.

Stap 1

Zoek eerst de bestrating uit die je wil gaan gebruiken en zorg dat je de formaten en afmetingen op een papiertje hebt staan. Maak op schaal een platte grond van de tuin. Geef hier ook aan waar een eventueel putje zit, of een buitenkraan, maar ook de deuren, ramen en eventuele uitgang van de tuin.

Schets hoe het eruit moet komen te zien. Houd rekening met buren (overlast en inkijk), containers en kliko’s. (Die moeten erin en er uit kunnen, maar niet in het zicht staan).

Hou bij het bestratingsplan een paar maten aan. Een terras moet minimaal 3 bij 3 meter zijn. Anders kun je er een gewonen tuintafel met 4 of 6 stoelen amper kwijt. Liever natuurlijk ruimer. Een paadje moet minimaal 70 cm breed zijn. Een cirkel moet minimaal een doorsnede van 3 meter hebben. Een oprit minimaal 3 meter. En ook hier geld steeds, breder is beter.

Stap 2

Berekenen wat we aan materiaal nodig hebben. Aan stenen berekenen we lengte x breedte om zo op het totaal aantal vierkante meters uit te komen, want stenen worden per m2 verkocht. Als we het totaal van het terras en eventuele paden bij elkaar opgeteld hebben rekenen we hier 10 % extra voor het op maat knippen.

Voor het vulzand willen we het aantalkubieke meters weten. Reken op een diepte van ongeveer 20 cm (dus 0,2 meter). Vermenigvuldig dat met de oppervlakte, dan heb je het aantal kuubs. Bestel dit soort zaken wat extra. Zand is niet duur, maar als het op is kun je natuurlijk niet verder. Reserveer ook gelijk een trilmachine.

Tip: bekijk de reviews van Jimmy at work eens. Jimmy at work heeft het grootste aanbod in tuinartikelen. 

Stap 3

Met paaltjes en een draad gaan we nu de bestrating uit zetten. Sla de paaltjes aan beide zijde 10 cm naast het uit te zetten terras. En graaf de zwarte aarde af en breng dit ergens heen waar het niet in de weg ligt. Let bij het afgraven op dat je niet te veel spit, dus hou de schop vlak. Wanneer je dit niet doet maak je de grond onnodig los. Controleer zo nu en dan met een lange lat en een waterpas of je niet te diep gaat.

Stap 4

We gaan nu het vul zand er in rijden met b.v een kruiwagen. Stamp bij het storten de grond steeds iets aan. Hierna kun je met een trilmachine het zand goed vast trillen. Heb je dit apparaat niet tot je beschikking? Neem dan een tuinslang en besproei de zandgrond. Hierdoor zal de grond ook ‘inklinken’. Laat hierna de grond wel een dag met rust. Dan is de grond stabiel en zakt deze niet meer.

TIP
Om de ondergrond nog stabieler te krijgen, kun je door de zandlaag wat droog cement harken. Maar denk eraan dat er dan geen water meer over mag komen. Dit zou de ondergrond door verharding onbruikbaar maken voor de bestrating.

Stap 5

Nu moeten we de zandbeding gaan af reien (vakterm voor gladmaken) Dit doen we door middel van een lange rechte lat die we in een trekkende en zagende beweging over het vulzand heen trekken. Let hier bij op dat een terras iets af moet lopen naar bijvoorbeeld een put. De afloop moet ongeveer 1 tot 1,5 cm per strekkende meter zijn.

Een paadje moet rond liggen en een rond terras moet iets naar buiten aflopen. Allemaal om ervoor te zorgen dat het water snel wegloopt.

Om uit te lijnen leg je eerst langs bijvoorbeeld de gevel van je huis een paar tegels of steentjes van je bestrating. Leg deze op hoogte en controleer dit met een waterpas. Bij het laagste punt, dit zou het afvoerputje kunnen zijn, of gewoon waar het gras begint, leggen we ook een steen op de gewenste hoogte. Ongeveer 1 cm boven het putje, of de grasrand. Nu kan je door middel van een spandraad die over de steen bij het putje en een andere steen de tussen liggende hoogtes bepalen. Leg hiervoor om de meter een steen van je bestrating onder deze gespannen draad. Dit herhaal je met de andere stenen.

TIP
Bij een terras of een oprit kan het makkelijk zijn om twee lange rechte latten in het zand te leggen. Leg de latten met de bovenzijde gelijk met het zandoppervlak. Hierdoor kun je vrij makkelijk het zand afreien (gelijk/gladstrijken). Wanneer je de latten verwijdert, vul je het achtergebleven geultje gewoon weer op met vulzand.

Stap 6

Wanneer het zandbed klaar en vlak is kan aan de bestrating begonnen worden. Begin aan de buitenste rand en zorg dat deze recht ligt. Hierna kan de rest van de bestrating aangevuld worden. Zorg wel dat ze strak tegen elkaar komen te liggen. Leg dus alleen hele stenen. Later gaan we de halve stenen pas invullen.

Opmerking!
Wilt u een rond terras in de tuin? Neem dan een pvc buisje en een grote spijker. Knoop hiertussen een touw. Zet het buisje in het midden van de aan te legen cirkel en teken met de spijker de cirkel af. Leg nu langs deze lijn de eerste lijn steentjes en werk zo naar het middel punt. Hoe verder je naar binnen komt hoe groter de kier gaat worden. Gebruik voor het hart dus of kleinere steentjes of vul het laatste stuk op door de steentjes recht te leggen.

Stap 7

Langs de rand kan nu de zaak dicht geknipt worden. Stenen ‘knippen’ (kleiner maken) doe je met een steenbeitel. Voor perfect strakke naden kun je ook een knipmachine of een haakslijper gebruik. Zorg wel voor een veiligheidsbril en gehoorbeschermers. De steen moet er netjes inpassen, dus niet te strak. Dit kan je patroon vervormen.

Stap 8

Als we klaar zijn met het terras gaan we droog en fijn wit zand over de bestrating gooien en met een zachte bezem in vegen. Verder kan je de straat nog ‘opsluiten’. Dit is tegen het weglopen van de straat. Dit kan door middel van opsluit bandjes. Dit zijn betonranden van 100 x 15 x 5. Ook kan je dit met klikkertjes doen. Leg deze 2 cm dieper dan de rest van de straat.

Stap 9

Vul nu de rand tegen de bestrating af met zwarte grond en stamp dit stevig aan. Nu kan de straat af getrild worden. Veeg vooraf de straat schoon. Na het trillen moet er weer zand over en ingeveegd worden. Laat dit eventueel een paar dagen liggen en veeg het zo nu en dan nog wat in.

TIP
Als er over de straat wat regen komt zal het zand tussen de stenen goed inklinken. Geen regen? Je kan ook de straat met een tuinslang besproeien uiteraard.