Het gebeurt iedereen wel eens. Er valt iets zwaars of scherps op je tafel of er wordt een sigaret naast de asbak neer gelegd. Je tafel is beschadigd.

Bij massief hout helpt een goede schuurbeurt nog best, maar bij een gefineerd blad kan dit absoluut niet. Wat nu?

Stap 1

Snij met een scherp stanlymes een ovaal door het fineer. Probeer niet in een keer dwars door het fineer te snijden maar doe dit rustig zonder al te veel kracht. Zo heb je minder kans dat je uit schiet.

Stap 2

Gebruik nu een smalle en vooral scherpe bijtel om het stuk beschadigde fineer er uit te steken. Hou hierbij de bijtel zo vlak mogelijk zodat je niet te diep steek. Maak van tevoren een paar keepjes in het hout dit voorkomt door schieten bij het weg steken van het fineer.
En natuurlijk geldt hier ook weer: niet te veel kracht gebruiken.

Stap 3

Wanneer de plek zo glad mogelijk is gemaakt kan er een stukje fineer op gelegd worden en zo strak mogelijk in dezelfde vorm uit gesneden worden.

Stap 4

Smeer in het uitgehakte gat wat witte houtlijm en zorg dat de lijm goed verdeeld wordt dit kan door b.v een kwast te gebruiken.

Stap 5

Nu kan het passtuk er in gelegd worden en goed geklemd of aangedrukt worden. Verwijder voor het klemmen wel eerst de overtollige lijm.

TIP
Gebruik bij het klemmen een stukje aluminiumfolie. Dit houdt je klem schoon en het blijft niet vast zitten aan de ondergrond.

Stap 6

Gebruik nu een schuurmachine om het ongelijke er uit te schuren. Met het schuurstof en een beetje houtlijm kan de eventuele naad van het pas stuk dicht gemaakt worden.

Stap 7

Het gehele blad kan nu met fijn schuurpapier geschuurd worden. Als het mogelijk is gebruik hier voor dan een roterende schuurmachine. Deze geeft het mooiste resultaat.

Stap 8

Het gehele oppervlak kan nu afgewerkt worden met het gewenste of al gebruikte afwerking. Bijvoorbeeld lak of was.

Deuk in fineer?

Een deuk kan vaak met water en een strijkijzer uitgenomen kan worden. Het fineer mag echter niet beschadigd zijn. Met een plantenspuit een lichte nevel op de plaats van de deuk (beslist niet kleddernat). Leg er daarna een twee- tot drietal lagen toiletpapier of keukendoek op. Zet het strijkijzer op de hoogste stand (meestal wol) en dep voorzichtig met het ijzer op het papier. Doe dit niet te lang, want dan komt het fineer te ver omhoog.

De deuk zou nu weg moeten zijn (zo niet, herhaal deze stappen).

Als de deuk weg is, schuur het geheel op met zeer fijn staalwol. Een beetje meubelolie maakt de deuk onzichtbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here