In veel oude huizen bevindt de badkamer zich op de begane grond. Dat is natuurlijk niet echt praktisch als je wilt gaan douchen zodra je uit bed stapt. Als je een slaapkamer over hebt dan kun je daar in principe prima een badkamer van maken. Voorwaarde is natuurlijk dat je een afvoer op de riolering kunt maken. Als dat te realiseren is, en vaak is dat met een beetje vaardigheid wel te doen, dan kun je een mooie ruime badkamer maken van een slaapkamer.

Kies voor een waterbestendige aankleding

In een badkamer ligt doorgaans geen vloerbedekking. Wil je in je toekomstige badkamer tegels leggen op de vloer, zorg dan voor een goed geëgaliseerde ondervloer. Als de vloer niet egaal is, dan loop je het risico dat je tegels spontaan los springen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ook de muren kun je betegelen of eventueel bekleden met waterbestendig behang, hoewel tegels natuurlijk veel makkelijker schoon te houden zijn.

Maak vooraf een plan voor de inrichting

Als je de badkamer gaat inrichten is het verstandig om vooraf te bepalen wat voor inrichting je wilt. Wil je een bad of is een douche voldoende? Wil je ook een toilet in je nieuwe badkamer? Als dat laatste het geval is moet je meerdere afvoerpunten op de riolering maken. Ook moeten er uiteraard waterleidingen worden gelegd om zowel het toilet als de douche of de badkraan van water te voorzien. Bedenk ook dat je voor het raam van je voormalige slaapkamer raambekleding kiest die van buitenaf het zicht op de badkamer ontneemt, zodat je voldoende privacy hebt.

Een sauna in de badkamer maken

Als je genoeg ruimte hebt, dan kun je je badkamer extra luxe maken met een saunacabine. Een infrarood sauna kun je prima in een slaapkamer plaatsen. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat je de stroomvoorziening veilig aanlegt omdat een badkamer nu eenmaal een ‘natte ruimte’ is en blijft. Ook een jacuzzi kan natuurlijk prima in een badkamer, als je van een heerlijk bubbelbad houdt. Je kunt, als je de ruimte en de financiën hebt, van een badkamer een echt paleisje maken. Als bepaalde delen van het verbouwen te lastig zijn kun je daarvoor natuurlijk altijd nog een vakman inschakelen. Vaak is dat een betere oplossing dan het zelf te proberen en er pas later achter te komen dat je de klus eigenlijk net wat te complex vindt.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here