Hebben jullie op zich geen kleine woonkamer, maar zou je wel graag meer ruimte willen creëren? Of heb je juist wel last van een wat kleinere woning en wil je graag weten hoe je deze zo praktisch mogelijk inricht? Er zijn veel mogelijkheden om meer uit je woning te halen, zonder dat je het idee hebt dat hij helemaal vol staat.

Kijk eens naar het zitgedeelte

Wat heb je allemaal staan bij het zitgedeelte in de woonkamer? Heb je twee losse banken staan, een bank met stoelen of een grote hoekbank? Twee lossen banken staan vaak heel mooi, net als een bank met twee stoelen. Voornamelijk omdat je dan de salontafel in het midden kunt plaatsen en je vanaf elke plek de televisie goed kunt zien. Maar het is niet de meest logische indeling, zeker niet als je graag meer ruimte wilt.

Een hoekbank is een ideale oplossing wanneer je graag meer ruimte wilt hebben, maar wel ook genoeg zitplekken wilt waarbij iedereen makkelijk de televisie kan zien. Je hebt geen last van een bank midden in de woonkamer, enkel tegen de muur aan. Dit zorgt ervoor dat de woonkamer veel groter lijkt en je meer loopruimte hebt.

De eethoek aanpassen voor meer ruimte

Wat voor een eettafel hebben jullie staan? De kans is groot dat jullie een rechthoekige tafel hebben staan, net als veel andere Nederlanders. Toch is dit niet de meest ideale oplossing als je meer ruimte wilt hebben. Een ronde eettafel is in dit geval veel praktischer. Kies je bijvoorbeeld voor een ronde tafel met een doorsnede van 140 centimeter, dan betekent dit dat je genoeg plek hebt voor 6 personen. Bij een rechthoekige tafel van 140 centimeter red je dit niet.

Daarnaast kun je de tafel, als het moet, ook in de hoek schuiven wanneer je hem niet gebruikt, zodat je meer ruimte hebt. Deze tafels zijn er daarnaast in allerlei verschillende kleuren, stijlen en maten, zodat er ook altijd één is die bij jouw stijl past.

Speelgoed opruimen voor meer ruimte

Wanneer je kinderen hebt, heb je waarschijnlijk ook speelgoed in de woonkamer liggen. Op zich is daar natuurlijk niks mis mee, maar het neemt wel veel ruimte in. Ga dus op zoek naar een opbergsysteem waarbij al het speelgoed wordt opgeruimd, en waarbij je niet teveel ruimte mist. Een Kallax kast bijvoorbeeld, zorgt voor genoeg opbergmogelijkheden. Zeker wanneer je hier bakken voor aanschaft kan al het speelgoed daarin.

Maar er zijn ook nog andere kasten en kisten te vinden waarin je veel speelgoed kunt opbergen. Kijk ook vooral eens naar andere ruimtes in huis. Misschien is er op de gang nog wel plek voor een speelgoedkast, en anders in de slaapkamer of op zolder?