Niemand houdt van schoonmaken, maar het moet toch echt regelmatig gebeuren. Zouden we dat niet doen, dan zou het huis vol stof liggen, kunnen we niks meer door de ramen zien en is ons sanitair voorzien van veel kalkaanslag. Dit is niet gezond voor ons, onhygiënisch en daarnaast staat het ook niet netjes als er bezoek langskomt. Maar gelukkig kunnen we daar eenvoudig wat aan doen.

Het schoonmaken van het sanitair

Het sanitair, denk hierbij aan het toilet en de douche, maar ook de gootsteen in de keuken moet altijd schoon zijn. We maken hier met zijn allen dagelijks meerdere malen per dag gebruik van, en alle bacteriën die hierop achterblijven zijn niet goed voor ons lichaam. Het schoonmaken hiervan kan veel tijd kosten, zeker als je regelmatig last hebt van kalkaanslag. Denk bijvoorbeeld aan de toiletpot of de douchekraan, hier kan veel kalkaanslag op achterblijven. Heb je een douchecabine? Dan is de kans ook groot dat hierop kalkaanslag te vinden is. Een waterontharder zorgt ervoor dat het water zacht wordt waardoor er geen kalkaanslag aanwezig is en jij dus automatisch minder lang bezig bent met het schoonmaken ervan.

Hard water kan zorgen voor een uitgedroogde huid, maar ook voor jeuk. Door een waterontkalker in te zetten heb je dit probleem niet meer waardoor je huid beter gehydrateerd kan worden en je minder last hebt van een droge of jeukende huid.

Zorg voor een vaste planning

Wil je niet lang bezig hoeven zijn met het schoonmaken van je woning, dan doe je er goed aan met een planning te werken. Door elke dag iets in huis te doen en dit wekelijks te herhalen, houd je alles goed bij waardoor je minder tijd nodig hebt. Neem als voorbeeld de keukenkastjes, deze worden vaak overgeslagen als het gaat om de keuken schoonmaken. Je zorgt ervoor dat het aanrecht netjes is en dat het fornuis en de tegels schoon zijn, maar de kastjes worden vergeten. Door ook deze eens in de week of in de twee weken schoon te maken, heb je er geen grote klus aan als je eens in de maand of maanden doet.

Wat betreft het afnemen van stof, stofzuigen en dweilen is het per huishouden verschillend hoe vaak dit gedaan moet worden. Heb jij een groot gezin en huisdieren, dan zou je minimaal één keer per dag moeten stofzuigen. Echter, wanneer je alleenstaand bent of alleen samen met je partner woont, is eens of twee keer in de week vaak al voldoende. Kijk hiervoor dus goed naar je eigen situatie en stem daar je planning op af.

Schoonmaken op vaste momenten

Een andere tip is om altijd op vaste momenten schoon te maken. Zijn de kinderen naar school toe? Begin dan direct met je schoonmaakroutine. Op die manier kun je het ook niet uitstellen waardoor je het uiteindelijk afraffelt aan het eind van de middag. Lukt dit niet door bijvoorbeeld je werk, dan kun je ook met jezelf afspreken dat je het schoonmaken doet na het avondeten of als de kinderen op bed liggen.