Hieronder vind je de stappen om een wandlamp op te hangen zonder dat je draden of kabels ziet.

Om te voorkomen dat je alle muren door moet frezen om van een stopcontact naar de plek van een lampje te komen, lopen leidingen vaak via de centraaldoos. Alle contactpunten zijn namelijk altijd met elkaar verbonden door die centraaldoos.

Stap 1

Voordat er een lichtpunt of een stopcontact bij gemaakt wordt is het verstandig om een tekening te maken (in kleur) met daarop de kleuren die met elkaar verbonden moeten worden

Stap 2

Schakel de groep uit waaraan je gaat werken. Is dit nog een stoppenkast, draai dan ook de zekering er uit. Sluit de meterkast af zodat niemand nog per ongeluk de stroom in kan schakelen! Controleer of de stroom er vanaf is door middel van een spanningzoeker of bijvoorbeeld een lamp.

Stap 3

Verwijder het dichtstbijzijnde stopcontact. Boor met een dozenboor een gat voor de inbouwdoos op de plek waar het lichtpunt moet komen.Frees nu met een muurfrees een sleuf tussen deze twee inbouw dozen.

Stap 4

Nu moeten de inbouwdozen en de kunststof buis in de sleuf geplaatst worden. De inbouwdoos kun je vast zetten door middel van een klein beetje cement waar je de doos indrukt.

Wanneer er bochten nodig zijn kan dit door middel van kant en klare bochten, maar je kan ze ook zelf uit de buis buigen. Dit door middel van een buigveer. Hiermee blijft de buishol en knikt de buis niet. Zit de bocht ver in de buis, knoop dan aan het uiteinde van de buigveer een draad, zodat je na het buigen de buigveer terug kunt trekken.

Stap 5

Vul de sleuven en de ruimte om de inbouwdoos met een sneldrogend vulmiddel. Laat dit goed drogen voor je verder gaat.

Stap 6

Op een handige plaats om de lamp te kunnen bedienen maken we een extra lichtschakelaar, bij een al bestaand stopcontact. Demonteer het schakelmateriaal zodat we naast de bestaande een nieuw gat met de gatenboor kunnen boren. Met een steenbeitel maken we de bestaande doos iets vrij zodat we de nieuwe doos kunnen koppelen. Smeer het gat weer aan.

Nu kunnen de draden door de buis heen getrokken worden. Ontmantel hiervoor 10 centimeter van iedere draad met een striptang. Vlecht nu de draden in elkaar. Nu kunnen de draden eenvoudig in een keer door de buis heengetrokken worden.Gebruik hiervoor een trekveer.

Stap 7

Trek nu een blauwe en een zwarte draad van het lichtpunt via de stekkerdoos, een eventuele verdeeldoos in het plafond naar de schakelaar. De blauwe draad mag onderweg aan de eerste de beste blauwe draad gekoppeld worden en de zwarte wordt aan de schakelaar aangesloten op de hiervoor aangegeven plaats. Dit vind je op de verpakking.

Vanaf het bestaande schakelwerk een bruine draad doortrekken naar de schakelaar en op de daarvoor aangegeven plaats vast zetten.

Draden lassen (verbinden) wordt gedaan door middel van:

  • Lasklemmen:
    Dit is een klemsysteem, waarin meerdere draden (natuurlijk van dezelfde kleur) aan elkaar kunnen worden verbonden. Bijvoorbeeld van 6 draden naar 1. Draden ongeveer 1-1,5 cm strippen.
  • Lasdoppen:
    Waar de draad iets langer afgestript wordt, omdat hier de draden eerst in elkaar gedraaid worden. De lasdop wordt hierna over de draden heen vastgedraaid. Let opRechts om draaien. Het overige kan weg geknipt worden.

Stap 8

Het schakelwerk kan nu verder afgemonteerd worden en het lampje opgehangen. De stop mag er nu weer ingedraaid worden, schakelaar om en de klus is klaar.

TIP
Zorg dat de draden altijd goed vastgeschroefd of geklemd zitten. Wanneer dit niet goed gebeurd kan de draad naar de schroef vonken veroorzaken. Hierdoor kan kortsluiting of brand ontstaan.