Stap 1

Begin nooit te vroeg met voegen. Dit is namelijk de oorzaak van het wit uitslaan van muren. Na twee weken is de metselspecie uitgehard en mag er gevoegd worden. Eerst moet de muur en de voeg goed schoon gemaakt worden. Dus eventuele specie resten moeten verwijderd worden en de muur kan verder met water en een borstel schoon gemaakt worden. Dit water zorgt strak gelijk voor een goede hechting van de voeg.

Stap 2

Meng 4 delen zand en 1 deel cement droog goed door elkaar. Zeef het zand eventueel zodat er straks geen klonten in de specie zitten. Is dit goed gemengd, dan kan er water aan toegevoegd worden tot we een aarde vochtige, dus rulle specie hebben.

Let bij het mengen op het soort zand en de mengverhouding bepalen de kleur van de voeg dus wanneer je zand heb blijf dit dan van een en de zelfde hoop gebruiken. Dit voorkomt kleur verschil. ook de verhouding zand en cement bepaald de kleur dus blijf de gebruikte mengverhouding gebruiken wanneer deze naar het zin is.

De meest gebruikte voeg is de platvolle voeg. Deze licht gelijk met het steen oppervlak. En de verdiepte voeg. Deze licht iets naar binnen toe.Nog een andere voegen is de schaduw voeg.maar deze voeg is meer weggelegd voor de meer bekwaamde voegers.

Stap 3

Leg een troffel voegspecie op een voeg bordje en hou deze net onder de lintvoeg. Nu kan de voegspecie met een voegspijker in de voeg geschoven worden. Als de liggende delen vol gedrukt zijn kunnen de stoot voegen dicht gestopt worden neem hiervoor een handje voeg specie en druk met een voegspijker de specie vanuit je hand de stoot voeg in.

De voegen moeten zeer stevig met de voegspijker na gewreven worden. Des te dichter de voeg is des te minder zal de voeg vocht door laten. Borstel de muur eventueel met een zachte borstel na.

TIP
Na het voegen moeten we zorgen dat bij zon, wind en dergelijke, de voeg niet te snel droogt. Dit is slecht voor de voeg en kan de voeg losscheuren van de steen. Om dit te voorkomen moeten we de voeg met water benevelen. Ook vorst is natuurlijk slecht. Hou dit dus in de gaten en stel desnoods het voegen nog een poosje uit.

Stap 4

Maak je materiaal en gereedschap grondig schoon met water en zog dat je restanten specie en baksteen en dergelijke bij de juiste instanties in geleverd worden.