Bij een rollaag heb je een goede ondersteuning nodig als hij rondloopt. Maar ook als hij boven een kozijn gemetseld wordt. Wanneer deze zonder ondersteuning op het kozijn gezet wordt, is de kans groot dat de bovendorpel doorzakt en straks het glas er niet meer in zal passen. Dus, zet ter ondersteuning een stuk hechthout onder de te metselen rollaag. Door middel van lijmklemmen of een paar spijkers.

Bij een, aan de bovenzijde ronde doorgang, kun je het beste een mal maken. Dit gaat als volgt.

Stap 1

Zet de bocht uit op een stuk hechthout van 20 mm en zaag deze uit met bijvoorbeeld een decoupeerzaag. doe dit twee keer.

Stap 2

Zet deze twee delen aan elkaar door middel van opvul hout zodat hij ongeveer de dikte van de muur krijgt.

Stap 3

Plaats dit geheel op de juiste plaats/hoogte en ondersteun deze met het liefst schroefstempels. Is hier niet aan te komen kunnen hier ook stevige palen onder gezet worden. Zorg in ieder geval dat de mal goed vast zit en niet door het gewicht kan zakken.

Stap 4

Op de mal moet nu een verdeling komen.

Stap 5

Wanneer de bocht flauw is zal je misschien met hele stenen kunnen werken maar des te scherper de bocht is des te meer de steen op maat gemaakt moet.worden. De metselaar hakt deze uit de hand. Als doe-het-zelver gaat dit beter met een haaks slijper

Stap 6

Metsel nu de rol laag netjes op en werk gelijke tijd de zijkanten van de muur die je aan het metselen was mee om hoog.