Eén van de meest vervelende problemen die je in je huis tegen kunt komen is vocht. Opeens krijg je zwarte puntjes in je mooie stucwerk, doorslaande muren of schimmel op de muur.

Er zijn allerlei middeltjes in de handel om vochtproblemen te verhelpen, maar het belangrijkste is dat je eerst de oorzaak oplost. Bij het doorslaan van een muur kunnen er verschillende oorzaken zijn. Bijvoorbeeld een klimop die tegen een muur aan groeit of bomen die naast het huis staan, een goot die verstopt zit maar ook kan een poreuze voeg de oorzaak zijn.

Of het huis nu oud of nieuw is, de meeste vocht problemen kom je tegen in de badkamer. Oorzaak is meestal een kleine ruimte met te weinig ventilatie.

Dit is grotendeels op te lossen door ventilatie. Er zijn verschillende mogelijkheden. Een afzuigsysteem dat aangaat wanneer je de lichtschakelaar aanzet en nadat het licht weer uitgaat nog een poosje doorgaat met afzuigen. Maar ook zeer geavanceerde systemen die reageren op het vochtgehalte in de ruimte waar ze geplaatst zijn.

Waar al een afzuiging is geplaatst kan het zijn dat de afzuiging te weinig capaciteit heeft maar de afzuig kracht kan ook door een vervuild kanaal teruglopen. Maak deze regelmatig schoon.

Bij oude huizen komt ook nogal eens vocht voor.

Om te kijken waar dit vandaan komt boor je een gat van ongeveer 5 mm in de muur.

Is het boorstof nat?

Dan hebben we met optrekkend vocht. Ook kan het zijn dat de muur doorslaat. Dit kan komen doordat de voegen tussen de stenen poreus zijn geworden. Of omdat het een enkelsteens muur is. Bij een spouwmuur komt dit bijna niet voor, daar de binnen- en buitenmuur los van elkaar staan.

Optrekkend vocht kan bijvoorbeeld uit de kruipruimte komen maar ook kan het zijn dat het grondwaterpeil hoog is. Als het vocht uit de kruipruimte is, is het zaak deze droog te houden door middel van een dompelpomp met een vlotter. De vlotter zorgt er voor dat de pomp begint te pompen wanneer het waterpijl stijgt.

Komt het vocht van buiten dan kan er door middel van folie, dat net iets boven het maaiveld in de voeg wordt aangebracht, een waterkering gemaakt worden. Dit is een klus die het beste aan gespecialiseerde bedrijven overgelaten kan worden.

Voor het doorslaan van vocht op de gevel doordat de steen poreus is heeft bijvoorbeeld koopmans een mooi transparant product. Dit materiaal zorgt er voor dat de muur geen vocht meer door de muur laat maar is ook zeergeschikt om bij lichte steen de muur te beschermen tegen vocht.

Lekkage

Vochtproblemen kunnen ook ontstaan door lekkage. Meestal is het duidelijk waar de lekkage vandaan komt. Wanner het niet duidelijk is waar de lekkage vandaan komt dan is het mogelijk een bedrijf voor lekdetectie in te schakelen. Zij hebben een oplossing voor het vinden van lekkages.

Is het boorstof droog?

Meestal hebben we dan te maken met condens. Een oplossing is meer ventileren. Zet elke ochtend je ramen of deuren 1 tot 2 uur open. Of kies voor een mechanische afzuiging.

In een nieuwbouwhuis heb je te maken met bouwvocht. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de verdere afwerking van de wanden maar ook van je vloer. Om dit te controleren bestaat er een handig trucje.

Plak een stuk huishoudfolie met tape op de muur. Als er na een dag condens op staat zit er te veel vocht in de muur.

Door de verwarming op te stoken of b.v Een hittekanon te gebruiken en goed te ventileren zal het vocht gehalte in de muur en in het huis snel afnemen.