Glas is een materiaal waar de meeste mensen toch een beetje bang voor zijn. Maar met het juiste gereedschap is het niet zo moeilijk. Let wel op! Enkelglas is goed te snijden, maar blijf altijd van dubbel en gehard glas af!

Stap 1

Een goeie glassnijder is te koop bij de verf speciaalzaak. Zorg bij het snijden dat je een rechte lat hebt. Doop de glassnijder in een beetje terpentine. Hou de glassnijder rechtop en haal deze met een middelmatige druk langs de lat. Aan een mooi egaal geluid bij het snijden kan je horen of de snede goed gaat.

TIP
Maak de snede in één beweging. Wanneer de snede onderbroken wordt, is de kans groter dat het afbreken verkeerd gaat.

Stap 2

Het glas kan nu op verschillende manieren af gebroken worden. Is het een smal strookje dan kan de uitsparing in de glassnijder gebruikt worden. Bij een breed stuk kan of op de rand van de tafel gebroken worden houd de snede op de rand van de tafel en hou met twee handen het glas vast, en druk deze voorzichtig naar beneden.

Door zijn eigen gewicht breekt het glas op de snede. Ook kan er een latje gebruikt worden. Schuif de lat voorzichtig onder de snede en druk met twee hand aan weerszijde van de lat de glasplaat.

TIP
Na het snijden van glas, moet je er altijd rekening mee houden dat glas scherp is. Zorg daarom altijd dat je werkhandschoenen bij de hand hebt bij het vervoeren of verplaatsen van glas.

Stap 3

Wanneer de zijdes zichtbaar blijven dus niet in een lijstje of in een kozijn komen is het mooi om de zijkant iets te slijpen. Dit kan met een vlakke slijpsteen die goed nat is. Maak hiermee een draaiende beweging. En zorg er voor dat de vingers niet onder de steen uit komen. Ook met een stukje schuurpapier kan je de scherpe rand er af halen.

Let wel, dit geeft niet hetzelfde effect als wanneer het glas bij de vakman PP geslepen wordt. PP-geslepen, of Plat Poli geslepen, houdt in dat de kopse kant van de glasplaat ‘plat’ geslepen is met 2 afgeschuinde zijden van ± 1 à 2 mm.