Vrijwel alle nieuwbouwhuizen zijn voorzien van draaikiepramen. Begrijpelijk, want ze zijn ontzettend handig! Allereerst kan het raam op diverse manieren geventileerd worden. Daarnaast kunnen de ramen van binnenuit gezeemd worden. Ondanks de voordelen, kent dit raamtype ook een nadeel: Raamdecoratie. Veel raambekleding is ongeschikt voor draaikiepramen. Gelukkig is er een oplossing die in vrijwel ieder interieur past: het plisségordijn.

Wat zijn plisségordijnen?

Plissé is het Franse woord voor ‘gevouwen’. Een plisségordijn bestaat dan ook uit een laag meermaals gevouwen stof. Wanneer het gordijn wordt opgetrokken, vouwt de stof zich als een harmonica. 

Geschikt voor elk interieur

De symmetrische vouwen geven het gordijn een elegante uitstraling. Tegelijk oogt het gordijn warm. Dit omdat het van stof gemaakt. Bovendien zijn plisségordijnen verkrijgbaar in verschillende kleuren en stofsoorten. Voor ieder wat wils dus! Interesse? Dan kan je kiezen voor een enkele of dubbele plissé. Laatstgenoemde bestaat uit twee lagen stof. Van de zijkant ziet dit eruit als een honingraat. De draadjes lopen tussen de twee lagen door. Hierdoor zijn ze – in tegenstelling tot de enkele variant – niet zichtbaar.

Privacy, lichtinval en isolatie

Naast esthetisch is het plisségordijn ook zeer functioneel. Zo zijn plisségordijnen verkrijgbaar met het zogenaamde Top Down Button Up systeem: Het gordijn kan zowel aan de boven- als onderkant geopend worden. Dit biedt maximale controle over privacy en lichtinval. Kies je voor een duo plisségordijn? Dan geniet je van een extra voordeel: Isolatie. In de zomer wordt de hitte tegenhouden. In de winter wordt juist de kou geweerd.

Kies voor zijgeleiding

Monteer je plisségordijn liefst óp het kozijn. Zo hangt deze nooit in de weg. Het gordijn beweegt immers mee met het raam. Kies bij montage op het kozijn altijd voor zijgeleiding. Dit zorgt ervoor dat de raamdecoratie recht blijft hangen en niet gaat klapperen. 

Montage zonder boren

De meeste draaikiepramen zijn gemaakt van kunststof. Boren in kunststof wordt sterk afgeraden. Geen paniek! Kies voor plisségordijnen met klemsteunen. Of ga voor het PerfectFit frame. Klemsteunen worden aan de boven- en onderkant van het raam geklemd. Hiertussen wordt de zijgeleiding gespand. Zo lijkt de plissé als het ware te zweven. Het resultaat is een luchtige uitstraling. Bij PerfectFit wordt het gordijn in een frame geplaatst. Deze bevestig je met magneetstrips of montageclips. Bij beide opties komt dus geen boormachine te pas!