Het leuke aan klussen in de tuin is dat je deze vaak relatief eenvoudig zelf uit kunt voeren. Zo hoef je geen hovenier in te schakelen voor het snoeien van de heg of een boom, is de hovenier niet nodig voor het verticuteren van het gazon, enzovoorts. Het enige wat je nodig hebt zijn instructies voor de uit te voeren werkzaamheden en het juiste tuingereedschap! Net als bij ander gereedschap voor DIY-projecten, is het belangrijk dat het tuingereedschap van hoge kwaliteit is. Kijk bijvoorbeeld eens naar heggenscharen. De hoge kwaliteit hiervan maakt dat je moeiteloos door dikke takken kunt komen. Wel zo prettig tijdens het uitvoeren van je klussen in de tuin!

Begin bij de juiste outfit voor klussen

Voorkom letsel tijdens het uitvoeren van klussen in de tuin, door de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij Gereedschapcentrum.nl. Daar vind je tal van beschermende middelen, waarvan een stevige overall, werkhandschoenen en bijvoorbeeld werkschoenen slechts voorbeelden zijn. De werkschoenen bieden stabiliteit en beschermen je voeten tegen verschillende vormen van letsel. Denk bijvoorbeeld aan een rondslingerende spijker bij het monteren van een vlonder, een vallende steen, enzovoorts.

Tip: draag altijd een veiligheidsbril! De veiligheidsbril komt onder meer van pas bij zaagwerkzaamheden. Je wilt voorkomen dat houtsplinters in je oog terecht kunnen komen.

Instructies voor verschillende klussen

Nu je over de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen beschikt, is het zaak om uit te zoeken welke klussen uitgevoerd kunnen worden in jouw tuin! Begin bijvoorbeeld met het verwijderen van onkruid uit de borders, waarvoor een schop en schoffel zeer geschikt zijn. Vervolgens is het verstandig om struiken en bomen terug te snoeien. Zeker de herfstmaanden zijn hier zeer geschikt voor! Zo heeft een boom of struik in het voorjaar de ruimte om door te groeien en blijft deze langer gezond. Op internet vind je meer informatie over de manier waarop je de snoeiwerkzaamheden uit kunt voeren.

Tuingereedschap kopen of huren

Sommige klussen voer je slechts eens per jaar of eens per twee à drie jaar uit. Denk bijvoorbeeld aan het verticuteren van het gazon. Bij het verticuteren van het gazon wordt het mos tussen het gras verwijderd en maakt men insneden in het grasveld. Op deze manier kan de grond ademen, waarmee vocht uit de grond ontsnapt. Zo blijft het gazon in een goede conditie. Een verticuteermachine kun je zelf kopen, maar je kunt deze ook lenen. Een heggenschaar of bijvoorbeeld schop kun je het beste zelf aanschaffen!