Ledverlichting wordt steeds vaker in huis gebruikt, en dat is niet zo gek. Naast dat het een aantal fijne voordelen heeft, zorgt het vaak ook voor een veel mooier licht. Het zorgt voor een bepaalde sfeer in huis, is modern en uiteraard bespaard het ook nog energie. Wat de voordelen van ledverlichting precies zijn, lees je in dit artikel.

Energiezuiniger en ze gaan langer mee

Een ledlamp gebruikt 95% van de stroom om licht te kunnen geven, terwijl een gloeilamp maar 9% gebruikt. Al het overige wordt als warmte afgegeven. Dit is dus een besparing van bijna 90% en dat ga je ook zeker terugzien in je portemonnee. Zou je alle lampen in je woning vervangen voor ledverlichting, dan bespaar je 90% op de elektriciteitskosten als het om verlichting gaat.

Daarnaast gaan ledlampen ook veel langer mee dan andere soorten verlichting. Zo gaat een gloeilamp bijvoorbeeld 1.000 uur mee, een halogeenlamp ongeveer 3.000 uur en een spaarlamp ligt tussen de 5000 en 10.000 uur in. Bij een ledlamp moet je eerder denken aan 20.000 uur of nog langer! Daarnaast is het zo dat de lamp langzaam zwakker wordt, en niet direct uitvalt zoals bij een gewone lamp.

Ledverlichting is minder gevaarlijk

Normale lampen worden heel heet, zelfs als ze maar een paar minuten aan hebben gestaan. Een ledlamp heeft dat niet. Wel kunnen ze warm worden, maar nooit zo heet als bij bijvoorbeeld een halogeen- of gloeilamp. Daarnaast zijn ledlampen minder brandgevaarlijk en bevatten ze geen gevaarlijke stoffen. Dit is bij spaarlampen wel het geval, daarom moeten deze ook bij het chemisch afval wanneer ze stuk zijn.

In alle kleuren, soorten en maten

Vroeger was ledverlichting alleen verkrijgbaar in een hele witte, ongezellige kleur. Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer zo. Voor vrijwel elke ledlamp is wel een mooie, warme kleur te vinden die precies past bij de sfeer van je woning. Ook zijn ze er in allerlei soorten en maten, wat vooral ideaal is met de ‘doorzichtige’ lampen van tegenwoordig. De ledverlichting mag gezien worden, en daarom zijn er veel verschillende modellen op de markt te vinden. Benieuwd welke modellen er zoal te verkrijgen zijn? Bekijk dan eens het uitgebreide assortiment van leddirect.nl. Hier kun je terecht voor allerlei soorten ledverlichting, voor binnen én buiten!

Zit er ook een nadeel aan ledverlichting?

Bij zoveel fijne voordelen moeten er ook haast wat nadelen te vinden zijn, en dat is bij de ledverlichting ook zo. Deze vorm van verlichting is namelijk wel vrij prijzig, wat als een nadeel gezien kan worden. Toch is dat eigenlijk niet zo, want doordat de lampen erg zuinig zijn verdiend de verlichting zichzelf binnen een aantal jaar weer terug.

Ook is het zo dat een ledlamp niet zo goed tegen warmte kan. een echt goede ledlamp kan daarom voorzien zijn van koeling om zijn eigen warmte af te voeren, echter zorgt dit er wel voor dat de prijs omhoog gaat. Als laatste nadeel is het zo dat normale dimmers niet werken bij ledlampen. De stroom van deze dimmers zijn vaak te onregelmatig voor de ledlampen. Wil je het licht kunnen dimmen, dan heb je hier dus een speciale dimmer voor nodig.