De woonkamer is een multifunctionele ruimte in huis waar je waarschijnlijk veel tijd doorbrengt. Met de juiste verlichting creëer je sfeer en benut je de ruimte optimaal. Maar hoe pak je dat aan? Wij geven je vijf handige tips!

Tip 1: kies voor warme, sfeervolle verlichting

Verlichting bepaalt voor een groot deel de sfeer in een ruimte. Felle, koele verlichting maakt een ruimte al snel kil en ongezellig. Dat is waarschijnlijk niet wat je voor ogen hebt in je woonkamer. Kies daarom voor lampen die warm, geel licht uitstralen. Dit zorgt meteen voor sfeer en warmte. 

Tip 2: verdeel het licht over de ruimte

Net zo belangrijk als sfeervolle verlichting is balans. Zorg ervoor dat je verschillende lampen zo over de ruimte verdeelt dat er geen donkere hoekjes meer zijn. En zorg voor balans tussen wat fellere lampen en lampen met zacht, gedimd licht. Plaats bijvoorbeeld een leeslamp naast de bank, een tafellamp op het tv-meubel en een wandlamp boven het dressoir. Of wat dacht je van een hanglamp boven de salontafel? Je ziet het niet vaak, maar het kan wonderen doen voor je woonkamer. 

Tip 3: creëer een leeshoekje 

Lees jij graag een boek of tijdschrift? Zet dan een mooie leeslamp naast de bank of naast een comfortabele stoel en je hebt je eigen leeshoek! In een leeshoek moet verlichting vooral praktisch zijn en fel genoeg, zodat je zonder moeite de tekst kunt lezen. Merk je dat je steeds meer moeite hebt met lezen? Misschien is het tijd voor een leesbril. Tip: koop een goede leesbril bij de opticien, en niet bij de supermarkt of drogist. Dan weet je namelijk zeker dat je leesbril volledig is afgestemd op jouw ogen. 

Tip 4: kies voor dimbaar licht boven de eettafel

De eettafel is een plek waar je niet alleen eet, maar misschien ook wel eens aan werkt. Dan is het fijn als je voldoende licht hebt. Maar als je eters over de vloer krijgt, is het prettig als je het licht boven de eettafel kunt dimmen. Zo creëer je meteen sfeer. Met een paar kaarsen op tafel lijkt het dan net alsof je in een restaurant bent. Eet smakelijk! 

Tip 5: ga voor led-verlichting

Als je alle lampen in huis hebt en hebt besloten waar je ze gaat neerzetten, dan rest alleen nog het aanschaffen van lichtbronnen. Ons advies? Kies voor led-verlichting. Led-lampen zijn duurzaam en gaan langer mee dan gewone gloei-, spaar- en halogeenlampen. Bovendien wordt een led-lamp niet heet als hij aanstaat. Dat is fijn als je een kleintje in huis hebt die de wereld graag met zijn of haar handjes ontdekt.