Diameter

Iedere woning heeft een hoofdwaterleiding. Deze 22 mm leiding komt via de meterkast het huis binnen en loopt via de water meter door naar eventuele bovenverdiepingen. Ook loopt deze leiding naar de verwarmingsketel. Wilt u gelijk de verwarming vervangen, lees dan meer op deze handige website.

Vanaf de 22 mm hoofdleiding, ook wel transportleiding genoemd, worden aftakkingen van 15 mm gemaakt. Deze leidingen dienen voor het transport naar bijvoorbeeld de badkamer, de keuken, het toilet en de buitenkraan.

Aan het einde van deze leidingen wordt overgegaan naar 12 mm of zelfs naar 10 mm. Dit is afhankelijk van het einddoel. Douche, bad, wasmachine, enz. zijn meestal 12 mm, maar het kraantje van het fonteintje in het toilet of de kraan van de spoelbak in de badkamer is vaak een aansluiting van 10 mm. Vanaf de combiketel of warmwaterboiler moet voor het warm water een 12 mm leiding liggen.

Beugels

Een waterleiding moet op de juiste manier vastgezet worden (vooral niet te strak). Dit voorkomt hinderlijk geknal.

De beugels mogen ook niet te ver uit elkaar geplaatst worden. Hierdoor kan de leiding gaan klapperen, maar ook doorzakken. Hierdoor kan vrij makkelijk lekkage ontstaan.

Voor de juiste afstanden voor de beugel kunnen onderstaande gegevens geraadpleegd worden.

  • Wanneer er met een waterleiding een grote afstand overbrugd moet worden, kan het beste voor een grotere diameter leiding gekozen worden. Zo heb je maximale doorstroom en minder last van het zogenaamde klapperen van de leiding.
  • Door temperatuurverschillen zal de waterleiding, vooral de warmwaterleiding krimpen en uitzetten. Zorg er dus voor dat de leiding niet te vast in de beugels komt te zitten. De leiding moet de ruimte hebben om te ‘werken’.

Maximale afstand voor ophangbeugels

Koud water

12 mm waterleiding: beugelafstand tot 80 cm
15 mm waterleiding: beugelafstand tot 90 cm
22 mm waterleiding: beugelafstand tot 100 cm

Warm water

12 mm waterleiding: beugelafstand tot 50 cm
15 mm waterleiding: beugelafstand tot 60 cm
22 mm waterleiding: beugelafstand tot 70 cm

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here