In plaats van gebruik te maken van snelkoppelingen kunnen we leidingen ook solderen. Met een metaal mengsel worden twee delen aan elkaar gezet. Het soldeer is zo samen gesteld dat het eerder smelt dan de metalen die aan elkaar gezet worden.

Wanneer we een soldeer bij 90 tot 450 graden smelt hebben we het over zacht solderen. Hier voor wordt tin gebruikt. Deze verbinding is niet sterk maar wel water dicht. Deze wordt toe gepast voor elektrische bedrading, koudwaterleidingen, goten enz.

Bij de 450 tot 700 graden hebben we het over hard solderen. Deze soldeer bestaat uit een legering (= mengsel van verschillende metalen). De basis is een koper, aluminium of zilver en geeft een sterke verbinding. Hij word gebruikt bij leidingen van bijvoorbeeld de centrale verwarming of gasleiding, maar ook voor fiets onderdelen.

Solderen wordt gedaan met een soldeerbout, gasbrander of een lasbrander. Zorg bij het solderen dat je goed gereedschap hebt, maar denk ook goed aan de veiligheid.

Leiding solderen

Stap 1

Zorg dat je het gereedschappen klaar heb liggen en kies de juist soldeer en vloeimiddel.

Stap 2

Maak de delen op maat en vijl eventuele oneffenheden weg zodat de delen goed op of in elkaar passen.

Stap 3

De te solderen onderdelen moeten met fijn schuur linnen op geschuurd worden en goed ontvet worden.

Stap 4

De delen moeten nu ingesmeerd worden met een soldeer vloeimiddel of pasta. Voor zacht solderen ga verder met stap 5. Voor hard solderen ga verder bij stap 9.

Zacht solderen

Stap 5

De sok over de leiding schuiven en laat ongeveer een 0,1 mm ruimte over waar straks de soldeer in kan vloeien.

Stap 6

De delen moeten nu met een gasbrander of een soldeerbout verwarmt worden. Door een af en toe een beetje soldeer tegen de buis te houden kan je controleren of de buis warm genoeg is. Als de soldeer smelt kan je stopen met verwarmen.

Stap 7

Nu moet het soldeer draad op de verbinding gehouden worden. De soldeer smelt en zal de naad in trekken.

Stap 8

Nadat de verbinding is afgekoeld kan de verbinding schoon gemaakt worden met een iets wat vochtige doek.

Hard Solderen

Stap 9

De twee delen moeten heet gemaakt worden met een gas brander. Zorg voor een blauwe vlam. Bij ijzer kleurt het staal helder rood bij koper donker rood.

Stap 10

Nu moet de vlam iets opzij gehouden worden ,wel op het staal maar niet op het aan te brengen soldeer. Laat de soldeer over de verbinding lopen en laat deze netjes uitvloeien.

Stap 11

Zet nu de brander uit en laat de verbinding afkoelen. De verbinding kan hierna met een iets wat vochtige doek schoon gemaakt worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here