Wandtegels aanbrengen in de badkamer

Stap 1

Bereid de muur goed voor. De wand moet schoon en vlak zijn. In de badkamer is het belangrijk dat je de muur voorbewerkt met een vochtisolerend middel. Gipswanden of andere sterk zuigende ondergronden moet je behandelen met een voorstrijkmiddel zodat de lijm beter hecht.

Stap 2

Leg een rij tegels op de vloer tegen de muur, om de positie van de tegels te bepalen. Houd ook rekening met de voegen. Zorg ervoor dat de ruimte rechts en links van de tegel rij even groot is, liefst minimaal een halve tegel.

Stap 3

Neem de hoogte van driekwart tegel(vloer kan aflopen, daarvoor is speling nodig in de onderste rij tegels. Bovenaan lopen de rijen tegels nu in ieder geval waterpas. Onderste rij tegels worden dus als laatste gezet!). Schroef op die hoogte een latje tegen de muur. Zorg ervoor dat het latje waterpas komt te zitten, dit vormt een hulpmiddel om de tegels recht tegen de muur te zetten.

TIP
Voorzie uitwendige hoeken van strip! Dit moet voor het tegelen gebeuren.

Stap 4

Breng met een lijmkam tegellijm aan op een oppervlakte van ongeveer 1 m2. U kunt kant-en-klare lijm gebruiken of lijm die u zelf moet aanmaken. Kant-en-klare lijm is duurder, maar droogt minder snel waardoor u meer tijd heeft om correcties aan te brengen. Welke lijmkam nodig is, wordt aangegeven op de verpakking.

Stap 5

Zet de eerste rij tegels tegen de muur. Gebruik voegkruisjes om de voegen precies even breed te maken. Werk altijd van beneden naar boven.

Stap 6

Snijd de tegels voor de randen op maat. Gebruik hiervoor een tegelsnijder of een tegelzaag.

TIP
Voor bochten kun je een glassnijder gebruiken en met een tang het stukje er uit breken. Ook zijn er speciale zaagjes te koop die in een decoupeerzaag of een beugel zaag passen.

Stap 7

Als alle tegelrijen zijn gezet en de lijm is gedroogd(meestal na 2 uur, kijk op de verpakking van de lijm.), haal dan het houten latje weg.

Stap 8

Zet de onderste rij tegels. Voor deze rij smeert u de lijm op de tegel en niet op de muur, omdat u daar niet meer bij kunt met de lijmkam.

TIP
Maak altijd direct na het lijmen de voeg schoon. Dit gaat het beste met een oude schroevendraaier. Borstel de voeg na en maak het tegelwerk goed schoon. Laat voegkruisjes zitten, totdat de lijm gedroogd is. Verwijder daarna de voegkruisjes.

Stap 9

Laat de tegels 24 uur drogen en dicht de voegen dan met voegmiddel. Wrijf het voegmiddel steeds diagonaal over de voegen met een rubberen spatel. Eventueel kan dit ook met een spons. Wrijf het overtollige voegmiddel weg als het bijna droog is. Gebruik daarvoor een spons en schoon water. Knijp de spons regelmatig uit . Is de wand goed droog dan kunt u de waas die dan nog achter blijft schoon wrijven met een droge doek.

TIP
Voeg de aansluitingen tussen wand en vloer en tussen de wanden onderling niet mee, maar dicht ze met kit!

Vloertegels aanleggen in de badkamer

Stap 1

Bereid de vloer goed voor. De vloer moet in elk geval schoon en vlak zijn. In de badkamer is het belangrijk dat u de vloer voorbewerkt met een vocht isolerend middel.

Stap 2

Leg een rij tegels op de vloer om de positie van de tegels te bepalen. Houd ook rekening met de voegen. Zorg ervoor dat de ruimte rechts en links van de tegelrij even groot is, liefst minimaal een halve tegel.

Stap 3

Span een draad, of monteer een lat op de vloer, waarlangs de eerste rij hele tegels gelegd wordt. Leg de eerste rij tegels niet tegen de wand!

TIP
Werk in de richting van de deur, anders moet je overnachten in bad!

Stap 4

Breng met een lijmkam tegellijm aan op een oppervlakte van ongeveer 1 m2. U kunt kant-en-klare lijm gebruiken of lijm die u zelf moet aanmaken. Kant-en-klare lijm is duurder, maar droogt minder snel waardoor u meer tijd heeft om correcties aan te brengen. Welke lijmkam, wordt aangegeven op de verpakking.

Stap 5

Leg de eerste rij tegels tegen het spankoord of de lat aan. Gebruik voegkruisjes om de voegen precies even breed te maken.

Stap 6

Leg een tweede tegel rij haaks op de eerste rij lang de andere wand. Verwijder spankoord of lat.

Stap 7

Snijd de tegels voor de randen op maat.Gebruik hiervoor een tegelsnijder of een tegelzaag.

Stap 8

Vul de randen naar de muur op met op maat gezaagde tegels.

Stap 9

Vul nu de rest in.

TIP
Maak altijd direct na het lijmen de voeg schoon, dit gaat het beste met een oude schroevendraaier. Borstel de voeg en maak het tegelwerk goed schoon. Verwijder voegkruisjes.

Stap 10

Laat de tegels 24 uur drogen en dicht de voegen dan met voegmiddel. Wrijf het voegmiddel steeds diagonaal over de voegen met een rubberen spatel. Eventueel kan dit ook met een trekker. Wrijf het overtollige voegmiddel weg als het bijna droog is. Gebruik daarvoor een spons en schoon water. Knijp de spons regelmatig uit . Is de vloer goed droog dan kunt u de waas die dan nog achter blijft schoon wrijven met een droge doek.

Stap 11

Bevochtig de vloer met een plantenspuit voor optimale doorharding.

Tegelkruisjes

Een handig hulpmiddel bij tegels zetten zijn de tegelkruisjes. Meestal worden deze in de kruising plat tussen vier tegels gedrukt. Doe dit niet, want je krijgt ze er later moeilijk uit.

Als je er overheen voegt, zal daar waar een tegelkruisje zit de voeg vanzelfsprekend ondieper zijn. Hierdoor zal de kleur van het voegsel na het drogen gaan afwijken. Druk dus één punt van ieder tegelkruisje tussen twee tegels, rechtop staand als het ware. Zo kan je ze later gemakkelijk weghalen.

Tegelberekening

Maat p/m² Voeg
10×10 100 2-5mm
15×15 44 2-3mm
10×20 50 2-3mm
15×20 33 3-4mm
20×20 25 4-5mm