Wanneer je een hekel hebt aan koude tegels of je houdt van een lekkere egale temperatuur, dan is vloerverwarming de ideale oplossing. Aan laten leggen kan, maar doe-het-zelven kan natuurlijk ook.

De meest voorkomende vloer is de betonnen vloer. De meest simpele mannier om hier vloerverwarming te maken is door de vloerverwarming er op te leggen.

Vloerverwarming op een betonnen vloer

Stap 1

Eerst moet er een rand isolatiemateriaal(dik plasticfolie, zodat bij het afstorten van de vloer het beton niet aan de wand hecht, want dit voorkomt scheuren!) tegen de wanden gelegd worden. Leg drukvast piepschuim als onderlaag op de betonnen vloer. Deze zorgt voor een goede isolatie.

Stap 2

Over het piepschuim wordt nu een folie gelegd tegen het vocht. Hier wordt een krimpnet op gemonteerd. Dit lijkt op beton bewapeningsijzer maar is veel dunner.

Stap 3

Nu wordt hier het buizensysteem van de vloer verwarming op gelegd. Deze moet zo gelegd worden dat hij niet onderbroken wordt, dus alles achterelkaar aan slingeren. en elkaar niet kruist, het mag dus niet over elkaar heen liggen. Verder moeten de buizen een afstand van 25 cm van elkaar hebben en vastgezet worden aan het bewapeningsnet met binddraadjes.

TIP
Om er zeker van te zijn dat de leiding niet lek is kun je hem vol laten lopen met water.

Stap 4

De vloerverwarmingsunit moet nu op de muur gemonteerd worden, waarna de aanvoer en retourleiding gemonteerd worden. Draai de kranen op de unit dicht waarna de leidingen met water bij gevuld worden zodat er voldoende druk op staat.

Stap 5

Controleer nog een keer of de leiding echt dicht is, waarna de afwerklaag over de leidingen aangebracht kan worden.

Stap 6

De unit kan nu met een aanvoer-en retourleiding aan het bestaande centrale verwarmingssysteem aangesloten worden. Let hierbij op dat eerst de stekker van de verwarmingsketel eruit gehaald wordt. Een nadeel van deze methoden is dat de vloer een stuk omhoog komt. Wil je dit niet of kan dit niet, dan moeten de leidingen in de vloer gefreesd worden. Controleer of er leidingen in de vloer zitten. Dit om schade aan het water of elektra te voorkomen.

Vloerverwarming infrezen

Stap 1

Bedenk en teken desnoods af op de vloer hoe de leiding moet komen te liggen. Frees de sleuven in de vloer.

Stap 2

In de kruipruimte kun je nu de onderkant van de vloer isoleren.

Stap 3

Leg de verwarmingsleiding in de sleuven en laat deze vol lopen met water zodat gecontroleerd kan worden of hij echt dicht is.

Stap 4

De vloerverwarmingsunit moet nu op de muur gemonteerd worden waarna de aanvoer en retour leiding gemonteerd worden. Draai de kranen op de unit dicht waarna de leidingen met water bij gevuld worden zodat er voldoende druk op staat.

Stap 5

Controleer nog een keer of de leiding echt dicht is, waarna de afwerk laag over de leidingen aangebracht kan worden.

Stap 6

De unit kan nu met een aanvoer en retour leiding aan het bestaande centrale verwarmingssysteem aangesloten worden. Let hierbij op dat eerst de steker van de verwarmingsketel verwijderd word.

Vloerverwarming op houten ondergrond

Ook op een houten ondervloer kan je vloerverwarming leggen.

Stap 1

Verwijder de planken van de vloer. Zo kun je tussen de balken isolatiemateriaal aan brengen.

Stap 2

Op de balken moet je nu zwaluwstaart (plaatje) platen leggen zodat de hele vloer weer dicht is. Deze vangen de werking straks op van de balken en de betonnen afwerklaag.

Stap 3

Nu moet de leiding uitgelegd worden. Deze mag niet onderbroken worden of zichzelf kruisen. Laat de leiding vollopen met water zodat hij op lekkage gecontroleerd kan worden.

Stap 4

De vloerverwarming’s unit moet nu op de muur gemonteerd worden waarna de aanvoer en retour leiding gemonteerd word. Draai de kranen op de unit dicht waarna de leidingen met water bij gevuld worden zodat er voldoende druk op staat.

Stap 5

Controleer nog een keer of de leiding echt dicht is, waarna de afwerk laag over de leidingen aangebracht kan worden.

Stap 6

De unit kan nu met een aanvoer en retour leiding aan het bestaande centrale verwarmingssysteem aangesloten worden. Let hierbij op dat eerst de stekker van de verwarmingketel verwijderd wordt.

Vloerverwarming onder een houten ondergrond

Een andere manier is vanuit de kruipruimte te werken en de vloer intact te houden.

Stap 1

De leiding wordt door middel van zadels tegen de onderkant van de vloer vast gezet.Let hierbij op dat de leiding steeds door de draag balken geboord moet worden.

Stap 2

Laat de leiding vollopen met water zodat hij gecontroleerd kan worden op lekkage.

Stap 3

Tussen de balken moet nu het isolatie materiaal geplaatst worden.

Stap 4

De vloerverwarmingsunit moet nu op de muur gemonteerd worden waarna de aanvoer en retour leiding gemonteerd wordt. Draai de kranen op de unit dicht waarna de leidingen met water bij gevuld worden zodat er voldoende druk op staat.

Stap 5

Controleer nog een keer of de leiding echt dicht is, waarna de afwerk laag over de leidingen aangebracht kan worden.

Stap 6

De unit kan nu met een aanvoer en retour leiding aan het bestaande centrale verwarmingssysteem aangesloten worden. Let hierbij op dat eerst de stekker van de verwarmingsketel verwijderd word. Een systeem wat steeds vaker gebruikt word en dan vooral voor kleinere ruimtes gebruikt word bijvoorbeeld in de badkamer is een elektrische vloerverwarming. Dit systeem wordt onafhankelijk van de traditionele verwarming gebruikt. Het enige wat aanwezig moet zijn is elektriciteit. Het mooiste is om dicht bij de vloer een inbouwdoos maken voor het verwarmingssysteem.

Elektrische vloerverwarming

Stap 1

Frees vanuit de inbouw doos drie leidingen naar de vloer. Dit voor de sensor, de plus en de min.

Stap 2

Plaats de randisolatie langs de wanden en leg de isolatiefolie op de vloer.

Stap 3

Als je de verwarmingskabel hebt gecontroleerd of deze werkt door bijvoorbeeld er even spanning op te zetten of hem door te meten kan hij over de vloer verdeeld worden. Let hierbij op dat de leiding zichzelf niet kruist. Zet de leiding vast met aluminium tape.

Stap 4

Alle bij de uiteinde moeten nu door een eigen elektrobuis de verdeel doos ingetrokken worden.

Stap 5

Van een van de twee kabels pak je nu de rand-aarde-draad en sluit deze aan op de rand-aarde.

Stap 6

Twee van de drie elektrobuizen zijn nu bezet. De derde kan nu doorgetrokken worden over de vloer. Doe dit ongeveer een halve tot een hele meter. Door deze buis word de sensorkabel getrokken. Let op!
Het uiteinde van de buis moet ergens uitkomen tussen de leidingen.

Stap 7

Nu kan het systeem verder aangesloten worden. Het beste is om dit door een erkend installateur te laten doen. Anders wanneer er brand uitbreekt door een verkeerde aansluiting ben je daar zelf verantwoordelijk voor, en zou de brand verzekering hier wel eens moeilijk over gaan doen.

Stap 8

Werk nu de vloer verder af en laat deze ongeveer 4 tot 5 weken uitharden voordat de vloerverwarming gebruikt gaat worden. Welk systeem je ook toepast, om een gelijkmatige temperatuur te hebben en ook op de momenten dat je de kamer verwarmd wilt hebben, is een thermostaat een uitkomst. Zo ben je altijd van een goede warmte comfort verzekerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here