Veel mensen die een oude woning bezitten zijn zich niet bewust waar zij op lopen. Vaak bevinden zich in deze woningen nog ondervloeren van houten planken. Meestal ziet deze er niet uit omdat er bijvoorbeeld ooit vloerbedekking op gelijmd werd.

Stap 1

Maak de ruimte leeg waar gewerkt moet worden en verwijder de ‘vloerbedekking’ en de plinten. Eventuele lijmresten kunnen verwijderd worden met lijmverwijderaar. Voor de vlakke delen kan een krabber of een steekmes gebruikt worden. Voor de naden kan een krabber of een voegkrabber( deze word normaal in de tuin gebruikt om onkruid tussen de tegels weg te halen) gebruiken.

Stap 2

Controleer of de vloer overal goed vast zit en de spijkers overal goed onder het hout oppervlak gedreveld zijn. Eventuele slechte of beschadigde planken verwijderen.

Stap 3

Nu moet de vloer geschuurd worden. Dit doe je met een parketschuurmachine. Hier wordt zo veel mogelijk van de vloer mee geschuurd. Gebruik hiervoor schuurlinnen in de korrel 60 en werk zo verder naar een fijne korrel.

Bij het inschakelen van de schuurmachine moet je de machine iets achterover houden en dan rustig op de vloer laten zakken. De machine ‘rijdt’ nu van zelf naar voren. Houdt de machine iets tegen zodat hij langzaam voorwaarts beweegt, maar houd hem niet volledig tegen. Hierdoor kan er een del(oneffenheid) in de vloer ontstaan.

Eerst is het van belang om diagonaal te schuren om de vloer netjes egaal vlak te krijgen. Schuur hierna de banen in de lengterichting en zorg dat de banen elkaar iets overlappen.

TIP
Leg de stroomkabel altijd over je schouder. Zo is de kans kleiner dat je een keer over de kabel heen schuurt.

Stap 4

Omdat we met de parket schuurmachine niet in de hoeken en niet tot aan de muur kunnen komen moet er nu verder geschuurd worden met een kantenschuurmachine deze machine maakt een roterende beweging.

Stap 5

Spijkergaten kunnen dicht gemaakt met kneedbaar hout dat je kant en klaar kunt kopen. Maar ook kan je het fijne schuursel met houtlijm vermengen zo heb je altijd de juiste kleur.

Stap 6

Na het uitharden van het houtvulmiddel moet de vloer nog eens na geschuurd worden met fijn schuurlinnen. Let wel beter fijn schuurlinnen en wat tijd extra gebruiken dan grof schuurlinnen met het risico op krassen!

Stap 7

De vloer moet nu goed schoongemaakt. Verwijder met een bezem of een stofzuiger de ergste stof en neem de vloer dan af met een vochtige doek, Hoe de vloer ook afgewerkt wordt. Herhaal dit na een poosje nog eens. Er dwarrelt altijd nog wat stof in de lucht en dit komt de afwerking niet te goede. Als de vloer droog en stof vrij is kan hij gelakt of in de was gezet worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here