In dit artikel leggen we je uit hoe je een dakraam in een bestaan dak kunt plaatsen. Eerst is het echter van belang om te bepalen welke dakconstructie gebruikt is.

Er zijn verschillende dakconstructies

Bij oudere huizen vinden we vaak een sporendak. Dit is een dak met spanten (balken van onder naar boven) met daaroverheen de (horizontale) sporen. Hieraan hangt de dakpan. Tegenwoordig zijn dit soort daken al lang geïsoleerd, dus moet de isoleerlaag eerst verwijderd worden om dit te kunnen zien. Als er een spant doorgezaagd wordt, moet de constructie natuurlijk verstevigd worden met horizontale balken.

In nieuwe huizen kom je dit systeem ook tegen, alleen dan met groene of witte platen aan de binnenzijde. Om hier te bepalen waar het raam moet komen, moet je eerst in het midden van de plaats waar het raam moet komen een gat naar buiten boren. Steek hier een schroevendraaier doorheen zodat je aan de buitenzijde kunt zien waar je de pannen weg moet halen. Ook hier moet het spant verstevigd worden.

Zelfs voor de gevorderde doe-het-zelver is een gat in een dak maken en daar een raam in plaatsen, een klus waar tegen opgezien wordt. Maar heel erg moeilijk is het niet:

Stap 1

Eerst moeten we kijken waar en op welke hoogte het raam moet komen. Houd er rekening mee dat het prettig is als je door het raam naar buiten kunt kijken en dus niet alleen lucht ziet.
Bij het plaatsen moet je als het mogelijk is rekening houden met je dakpannen zodat je straks met het afwerken zo min mogelijk pannen op maat hoeft te maken.

Stap 2

Verwijder om het aangegeven punt een ruime hoeveelheid pannen.

Stap 3

Meet nu het dakraam en teken dit af op het dak. Puzzel dit zo uit dat er straks zo min mogelijk dakpannen op maat hoeven te worden gezaagd.

Stap 4

Boor nu op de vier hoeken haaks op het dak gaten naar binnen.Nu kan aan de binnenzijde het raam ook afgetekend worden.

Stap 5

Aan de binnenzijde kunnen nu onder en boven een horizontale balk geplaatst worden. Deze worden de slapers genoemd. De slapers zorgen er voor dat het dak niet doorzakken en er weer verband in de constructie komt. Dit komt dus de draagkracht van het geheel ten goede. Gebruik hiervoor balken met een minimale afmeting van 4 x 6.

Stap 6

Nu moet met een decoupeerzaag of een fariozaag van hoek naar hoek gezaagd worden. Zorg dat het vlak door iemand of iets ondersteund word. Zodat het stuk straks niet op het laatste punt afbreekt, of je zaag afgeklemd wordt en vast loopt.

Stap 7

Bevestig nu aan de buitenzijde over de breedte een stevige hulplat. Deze lat ondersteunt bij het monteren het kozijn. En geeft dus meer bewegingsvrijheid. Nu kan het kozijn op het dak gelegd worden. Doe dit bij voorkeur zonder het glas. Dit maakt het raam zwaar en het glas is kwetsbaar. Ook kunnen we zo makkelijker van binnenuit werken. Met de montagehoeken kan het kozijn nu vastgezet worden.

Stap 8

Isoleer de ruimte om het raam. Dit kan met glaswol of purschuim.

Dit kan met verschillende soorten dakbedekking.

Stap 9

Nu plaatsen we de profielen.
Eerst wordt het onderste tochtprofiel geplaatst. Zet dit profiel vast met de meegeleverde schroeven.

Stap 10

De zijprofielen kunnen nu geplaatst worden. Deze zijn meestal afgewerkt met een schuimmateriaal. Hier komt straks de dakpan overheen te liggen. Dit profiel dient als afwerking van het kozijn en tevens als goot.

Stap 11

Nu kan het bovenprofiel geplaatst worden deze zorgt voor afwerking. Het water wat van het dak af komt wordt door dit profiel opgevangen en via de zijprofielen weggevoerd.

Stap 12

Onder het raam kunnen nu de pannen weer gelegd worden.

Stap 13

De loodflap die aan de onderzijde van het raam voor gemonteerde zit, moet nu over de onderste rij pannen gedrukt worden. Klop het lood voorzichtig in model. Voorzichtig om scheuren te voorkomen wat later tot lekkages kan lijden. De loodslab is breder dan het raam. Vouw het deel wat uit steekt (links en rechts) schuin omhoog. Dit is voor het water dat via de zijgoot naar beneden komt. En zorgt dat het water niet onder maar over de pan wegstroomt.

Stap 14

Nu kunnen de rest van de pannen weer op de plaats gelegd worden en waar nodig met een haakslijper op maat gemaakt worden.

Stap 15

Het raam (de ruit) mag nu in het kozijn geplaatst worden. En de binnenzijde kan nu verder naar eigen inzicht afgewerkt worden.

TIP
Lak de binnenzijde af met een buitenlak. Zo heeft u langer plezier van uw dakvenster.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here