Hier vind je meer uitleg over raamwerk met metalen of houten profielen afgewerkt met gipsplaat. Voor een raamwerk van hout kijk verder onderaan deze pagina.

Metalen profiel

Stap 1

Teken op de vloer af waar de muur of muurtjes moeten komen. Hou hierbij wel rekening met wat er in de te creëren ruimte gedaan moet worden. Het zou vervelend zijn als het bed er straks niet in past of iets in die geest. Vaak is het handig om een spant als uitgans punt te gebruiken.

Stap 2

Bepaal de plaats waar de deur moet komen. Hier moet de vloerligger straks onderbroken worden.

Stap 3

Zet het kozijn waterpas. Plaats eventueel wiggen onder de staander. Voor de milieufreak onder ons, gipsplaat wordt gemaakt uit milieuvriendelijker producten zoals gips en gerecycled papier. De platen zijn dus ook weer recyclebaar.
Moet er een dwarsende muur op de wand komen? Dan is het verstandig om in de eerste wand een profiel te plaatsen waar het eerste profiel van de dwarswand op geschroefd kan worden.

Stap 4

Door middel van schoren moet het kozijn nu vast gezet worden. Let hierbij wel op dat de schoren in de dagkant van het kozijn geplaatst moeten worden. Anders zitten ze straks in de weg als de muur geplaatst moet worden. Tijdens de bouw blijft het kozijn nu netjes waterpas staan.

Stap 5

Zaag de ligger om maat met een ijzerzaag of knip hem op maat met een blikschaar.

Stap 6

Plak aan de onderzijde van de ligger band. Dit vangt eventuele oneffenheden op die in de vloer zitten. Ook zorgt dit band voor een goede (geluid) isolatie.

Stap 7

Schroef de liggers om de 70 cm vast op de vloer. Dit kan met slagpluggen in een beton vloer en met schroeven in een houten vloer.

Stap 8

Met behulp van een waterpas tegen de staander wordt deze nu waterpas gesteld en de plaats van de ligger aan het plafond bepaald.

Stap 9

Maak de plafondligger op maat en beplak deze met band. Bevestig de ligger met slag plug of schroef, dit is afhankelijk van de ondergrond waar hij in vast gezet wordt. Schroef de ligger om de 70 cm vast.

Stap 10

De staanders moeten 1 cm korter afgezaagd worden dan de totalen ruimte tussen plafond en vloer.

Stap 11

Voorzie de staanders van band en bevestig ze aan de muur. Ook om het kozijn moeten profielen geplaatst worden. Bij een houten kozijn wordt het metalen profiel op het kozijn geplaatst. Heb je te maken met een stalen kozijn, dan heb je te maken met een brede sponning die straks om de muur heen valt. De gipsplaten vallen hier tussen. Hierbij moeten het staande stalen wandprofiel los van het kozijn geplaatst worden. Dit omdat de gipsplaten die hier straks op gemonteerd worden, aan weerskanten in het kozijn geschoven moeten worden. Boven het kozijn kan nu een verbinding gemaakt worden met de twee verticalen staalprofielen. Klem deze boven op het kozijn en zet deze met twee parkers vast.

Stap 12

Maak de tussen liggende staanders op maat. Maak deze 1cm korter dan de werkelijke maat tussen plafond en vloer.

Stap 13

Plaats nu de staanders met de opening de zelfde kant op tussen de liggers. De onderlinge afstand moet 60 cm zijn. Dit is de werkbreedte van de wand plaat.

Let op! Niet schroeven.

Let op! Het is beter om een verticale voeg te mijden in het verlengde van een staander van het kozijn. Dit is zeker op de sluitkant van de toekomstige deur een kwetsbaar stuk.

Stap 14

Nu komt de beplating. Snijd de gipsplaten op maat. De hoogte maat moet worden, afstand tussen vloer en plafond min een centimeter. Dit om optrekkend vocht te voorkomen.

Stap 15

Plaats de gipsplaat tegen de wand en werk hem omhoog door wiggen onder de gipsplaat te drukken. Dit tot de plaat het plafond raakt.

Stap 16

De gipsplaten moeten om de 30 tot 40 cm met snelbouwschroeven tegen de staanders geschroefd worden. Dus niet vast zetten op de liggers. Gebruik voor het schroeven in gips plaat een speciaal schroef bitje. Deze zorgt dat de schroef op de juiste diepte in de gipsplaat gedraaid wordt. Deze mag namelijk niet door de karton laag gedraaid worden

Stap 17

Is de eerste zijde dicht? Dan gaan we de leidingen voor elektra aanleggen. De leidingen kunnen eenvoudig door de openingen van de staanders gevoerd worden.

Stap 18

Eventueel isolatiemateriaal kan geplaatst worden.

Stap 19

Ben je er zeker van dat alles aanwezig is. Dan kan nu overgegaan worden tot het dicht maken van de open zijde van de wand. Dit op dezelfde manier als de andere zijde.

Houtprofiel

In plaats van een staalprofiel kan natuurlijk ook gewekt worden met een raamwerk van hout. Balkjes van 5,5 x 5,5 cm zijn hier zeer geschikt als randprofiel, dus voor de vloerwand en het plafondprofiel.

Stap 1

Teken op de vloer af waar de muur of muurtjes moeten komen. Houd hierbij wel rekening met wat er in de te creëren ruimte gedaan moet worden.

Stap 2

Bepaal waar het kozijn moet komen en zet deze waterpas door middel van een wiggetje. Wanneer hij waterpas staat moet het kozijn vast gezet worden op de vloer. Door een schoor bovenaan in het kozijn in de dagkant te monteren en aan een balk van het dak vast te zetten blijft het kozijn in de bouwperiode netjes waterpas staan.

Stap 3

Plaats de houten balkjes op de grond, wanden en tegen het dak. Op de vloer kan de balk voorgeboord worden en vastgeslagen worden met slag of spijkerpluggen en in het spant met schroeven. Dit om de 80 cm. Ook om het kozijn moeten een balkje gezet worden. Bij een houten kozijn kan het balkje op het kozijn geplaatst worden. Bij een stalen kozijn moet het raamwerk vrij van het kozijn er omheen gebouwd worden

Stap 4

De staanders worden nu geplaatst . Dit gaat het makkelijkste met hoekijzers. De staanders moeten hart op hart, dat is het midden van de balk, op 60 cm geplaatst worden. Dit is de breedte van de gipsplaat die er straks opgeschroefd moet worden. Zorg hierbij dat de staanders perfect waterpas staan.

Stap 5

Nu gaan we een kant van de wand dicht maken. Begin het liefst met de kant waar straks de lichtschakelaar en/of de stekkerdoos komt te zitten. Begin direct naast het kozijn met een hele gipsplaat. Schroef nu de plaat vast op de balk en begin met de eerste schroef direct naast het kozijn bovenaan zodat je de handen vrij hebt. Plaats de schroeven 1.5 cm uit de kant met een tussenruimte van 30 cm en zorg dat je de schroef net iets verzonken schroeft maar niet door het karton heen. Hier zijn speciale bitjes voor. Zo kan de rest van de wand aan een zijde dicht gemaakt worden.

Stap 6

Maak nu de gaten voor de licht schakelaar en de stekker dozen in de wand. Dit kan met een schrobzaagje of een gaten boor. Let hierbij op dat je niet te hard drukt. De kans is groot dat er dan stukken gips afspringen. Een stuk hout tegen de achterkant houden voorkomt dit. Plaats de inbouwdozen in de wand en schroef de bijgeleverde klemmen vast. De leiding voor de elektra kan nu aangelegd worden. Boor hiervoor gaten door het houten frame.

Stap 7

Het is verstandig om de wand te isoleren. Breng dit tussen de houten balken aan.

Stap 8

Nu kan de andere zijde dichtgemaakt worden. Begin op dezelfde plaats waar je aan de andere zijde begonnen bent naast het kozijn. Hierna kan overgegaan worden tot de afwerking.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here