Met gipsplaten heb je relatief eenvoudig en snel een extra kamer, mooie gladde wanden en plafonds en een ideale ondergrond voor elke afwerking. Of de wand nu wordt gesaust behangen of betegeld. Het is allemaal mogelijk. Door het geringe gewicht zijn de platen overal toepasbaar, denk hierbij aan een zolder met een houten vloer.

Maar denk ook aan de ideale geluidsisolatie en met minerale wol de warmte isolatie die te behalen is. Voor meer informatie over isolatie prijzen, kijk u hier. Dit kan u echt een heleboel geld besparen wanneer u bezig bent met de verbouwing vn uw huis. Ook mag niet vergeten worden dat gips niet echt wil branden. Dit verzorgt dus in je huis ook nog eens een brand vertragende werking.

Let op!
Wanneer je de platen op gaat halen zorg dan dat je balkjes en plastic bij je hebt.De platen moeten absoluut dragend vervoerd worden, dus moge absoluut niet door buigen.En ze moeten absoluut droog vervoerd worden. Wordt dit alles moeilijk, kijk dan of ze de platen kunnen bezorgen.

Soorten gipsplaten

Wandplaat

Deze witte gipsplaat is 12,5 mm dik en is aan de lange zijde afgerond. Het is een zeer stevige plaat en dus zeer geschikt om wanden mee te maken. Door de stevigheid van deze platen is het mogelijk om de staanders waar deze platen tegen geschroefd worden 60 cm uit elkaar te plaatsen. De afgeronde lange zijde maken het mogelijk om twee platen die tegen elkaar aan zitten netjes, makkelijk, snel en glad af te werken.

Plafondplaat

Deze plaat is zoals de naam al zegt, uitermate geschikt voor plafonds. Het grote voordeel zit hem in de dikte. Deze is 9,5 cm wat behoorlijk in het gewicht scheelt. De rachels waar de platen tegen bevestigd worden moeten ongeveer 40 cm uit elkaar geplaatst worden. De afgeronde lange zijde maken het mogelijk om twee platen die tegen elkaar aan zitten netjes, makkelijk, snel en glad af te werken. Ook geven deze ronde zijden een mooie sierlijke naad.

Badkamerplaat

Aan de groene kleur herken je de badkamerplaat. Hij is 12,5 mm dik. De plaat is geïmpregneerd waardoor hij vocht bestendig is en schimmels geen kans krijgen. Hierdoor is deze plaat speciaal geschikt voor ruimtes waar veel vocht vrij komt. Ze geven een uitstekende ondergrond voor tegelwerk. Neem bijvoorbeeld badkamers en keukens. Deze plaat is niet afgerond maar heeft een afgeschuinde kant. Dit is om een goede gladde en sterke afdichting te maken.

Stucplaat

Het eerste wat opvalt aan deze plaat met zijn 40 cm is dat hij smaller is dan de andere platen. De plaat is 9,5 mm dik.

Deze platen zijn voorzien van een poreuze ondergrond. Hierdoor kun je zonder voorstrijk en dus ook zonder droogtijd een stuclaag aanbrengen. De plaat is voorzien van afgeronde kanten. Als drager van het stucewerk moet een eerste laag (drager) aangebracht worden. Deze laag moet minimaal 8 mm dik zijn. Volg de instructies voor de afwerking van het betreffende merk stucwerk dat je aan gaat brengen.

Gipsvezelplaat

De gipsvezelplaat is gemaakt van gerecycleerd papier, cellulose en gips. Deze vezelplaat is 10 mm dik en voorzien van een harde waterafstotende toplaag. Het nadeel van deze platen is dat ze nogal zwaar zijn. Gelukkig zijn ze dan ook kleiner en dus handzamer om mee te werken.

De plaat wordt het meest gebruikt op plaatsen waar het stootgevoelig is. Denk hierbij aan de gang of de knieschoten op zolder, hobbyruimte, bijkeuken maar ook voor het aftimmeren van leidingen. Deze plaat is recht afgewerkt.

Talent Board

De talentplaat is net als de badkamerplaat groen en geïmpregneerd en dus geschikt voor vochtige ruimtes. Alleen is deze half afgerond. Deze plaat is 9,5 mm dik en maar 120 cm lang en wordt gebruikt voor bijvoorbeeld badkamer, toilet en keuken plafonds.

Estrichelement

De platen die hiervoor behandeld zijn waren bedoeld voor wanden en plafonds. Maar er is ook een plaat voor de grond. De estrichelement plaat is die gebruikt wordt voor de vloer. De plaat is 30 mm dik en bestaat uit drie lagen. Twee lagen gipsvezelplaat en voor de isolatie een laag minerale wol. Ze wegen daardoor ook nog wel wat.

Vandaar ook de kleine afmeting. De platen zijn voorzien van een sponning waardoor de platen elkaar prima overlappen. Dit maakt deze platen uitermate geschikt voor het uitvlakken van vloeren. Daar bij komt dat de plaat geluid isolerend is en brandvertragend werkt.

Afmetingen gipsplaten

De diverse soorten gipsplaten hebben verschillen afmetingen:

  • Wandplaat:            Br 60 x Hg 260 Dik 12,5 mm
  • Plafondplaat:         Br 60 x Hg 200, 260, 300 Dik 9,5 mm
  • Badkamerplaat:     Br 60 x Hg 260 Dik 12,5 mm
  • Talent Board:         Br 60 x Hg 120 Dik 9,5 mm
  • Stucplaat:             Br 40 x Hg 200 Dik 9,5 mm
  • Gipsvezelplaat:      Br 60 x 120 Dik 10 mm
  • Estichelement:       Br 50 x Hg 150 Dik 30 mm

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here