De meeste ongelukken gebeuren in en om het huis, en niet zelden tijdens het klussen. Daarom is het belangrijk rekening te houden met je eigen veiligheid, bij welke klus dan ook. Zorg daarom voor de juiste kleding en beschermende materialen. Denk hierbij aan stevige werkschoenen met stalen neuzen en eventueel een overal om je kleding te beschermen. Ook werkhandschoenen, een stofmasker, veiligheidsbril en gehoorbescherming zijn onmisbaar in het entourage van een klusser. Zorg ook voor kwalitatief en scherp gereedschap, waarvan je zeker weet dat het nog in orde is.

Werken op hoogte

Heb je een klus waarvoor je een opstapje nodig hebt? Haal dan een goede trap of ladder en ga niet op een keukenstoel of bureaustoel staan. Zet de ladder altijd op een stevige ondergrond, waarin hij niet kan wegzakken. Leg er desnoods wat tegels onder om stevigheid te creëren. Staat de ladder op de goede manier tegen de muur? Houd hier een hoek van ongeveer 75 graden voor aan. Buig je niet teveel zijwaarts als je op de ladder staat gebruik te laatste treden liever niet. Zo kun je het schuiven van de ladder en eventuele valpartijen voorkomen. Als het mogelijk is, kun je de ladder aan de bovenkant vastzetten om veilig te kunnen werken.

Veilig werken met elektra en elektrisch gereedschap

Wil je een lamp aansluiten of een stopcontact vervangen? Schakel dan eerst de juiste groep uit in de meterkast. Met een spanningzoeker controleer je vervolgens of er inderdaad geen spanning op de draad staat. Gaat het lampje op de spanningzoeker niet branden? Dan is er geen spanning en kun je aan het werk. Als je bij een klus werkt met elektrisch gereedschap, zorg je voor voldoende ruimte en licht om je heen. Elektrisch gereedschap heeft meestal veel vermogen, waardoor je ruimte nodig hebt om er veilig mee te werken. Zorg dat je geen wijde kleding draagt en bindt lange haren op. Ook is het verstandig geen sieraden te dragen om te voorkomen dat je ergens achter blijft haken.

Houd het netjes

Om overzichtelijk en veilig te werken, is het belangrijk je werkplek opgeruimd te houden. Zo val je niet over rondslingerende materialen en kun je je gereedschap snel vinden. Laat je tijdens het klussen niet verleiden om spullen even snel ergens neer te leggen, maar ruim ze direct op. Dit voorkomt dat je ze kwijtraakt of dat ze op plekken terecht komen waar ze eigenlijk niet thuishoren. Probeer afval te scheiden en gooi het weg in de juiste afvalcontainer. Als je jezelf aanwent al je materialen en gereedschappen een vaste plek te geven, scheelt dat veel tijd en zoekwerk. Wees zuinig op je gereedschap en gebruik het alleen voor werkzaamheden waarvoor het gemaakt is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here