Een goed verlichte tuin, ziet er niet alleen sfeervol uit, maar zorgt ook voor veiligheid. Je wilt immers ook ’s avonds gewoon naar de schuur kunnen lopen zonder ergens over te struikelen. Daarnaast is tuinverlichting ook een prima bescherming tegen inbrekers. Die houden er namelijk niet van om goed zichtbaar te zijn. Je kunt je tuinverlichting prima zelf aanleggen. Zo bepaal je helemaal zelf op welke punten je verlichting wilt aanbrengen. Daarnaast houd je ook lekker wat geld in je zak als je geen bedrijf hoeft in te schakelen.

Maak een tuinverlichtingsplan

Om je tuinverlichting op een goede manier aan te leggen, is het verstandig om eerst een plan te maken. Hiervoor gebruik je een plattegrond van je tuin, waarop je precies aantekent waar je de lampen wilt hebben. Zo zie je direct of de verlichting goed verdeeld is over de hele tuin en of je genoeg licht hebt op belangrijke plekken. Op deze tekening geef je ook aan hoe de kabels moeten komen te liggen. Het is belangrijk je lichtplan goed te bewaren. Als je later nog eens werkzaamheden in je tuin uitvoert, kun je er altijd op teruggrijpen om te zien waar de grondkabels precies liggen.

Kies het juiste voltage

Omdat tuinverlichting meestal vooral voor de sfeer wordt aangelegd, kiezen veel mensen voor laagspanning van 12 volt. Wil je meer licht, neem je tuinverlichting van 230 volt, oftewel netspanning. Het voltage dat je kiest, is bepalend voor de diepte waarop de kabels moeten komen te liggen. Kies je voor netspanning, dan moet je ervoor zorgen dat ze minimaal 50 centimeter diep in de grond liggen. Zo kun je ze niet raken als je bijvoorbeeld je tuin aan het omspitten bent. Laagspanningskabels mogen wat verder naar de oppervlakte liggen. Op je lichtplan kun je altijd terugzien wat de exacte plek van de grondkabels is.

Het installeren van je verlichting

Als je tuinverlichting op laagspanning wilt aanleggen, heb je alleen de kabels, de lampen en een transformator nodig. Je sluit de lampen gemakkelijk op de kabel aan met behulp van een connector. Voor het aanleggen van tuinverlichting op netspanning heb je meer kennis van zaken nodig. Anders kun je deze klus beter overlaten aan een ervaren elektricien. Je kunt de kabels voor netspanning het beste in de grond leggen voor je hele tuin wordt aangelegd. Er moet namelijk best wat graafwerk gebeuren. Daar wordt je niet zo blij van in een tuin, die al helemaal af is.

Diverse soorten verlichting

De meest voorkomende tuinverlichting is die met spaar- of gloeilampen. Toch komt er de laatste jaren steeds meer aandacht voor LED verlichting in de tuin. Deze vorm van verlichting is energiezuiniger en duurzamer, omdat LED lampen veel langer meegaan dan traditionele lampen. Wil je het jezelf helemaal gemakkelijk maken? Kies dan voor tuinverlichting op zonne-energie. Daarvoor zijn niet eens kabels nodig. Het enige nadeel is dat tuinlampen op zonne-energie een lagere lichtopbrengst hebben dan tuinverlichting op laag- of netspanning.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here