Hangt er een nare lucht in je gordijnen? Of zitten er zelfs vlekken in? Geen zorgen. In dit artikel vertellen we je hoe je jouw geliefde raamdecoratie weer fris krijgt.

Uitwaaien en afstoffen

Wil je jouw gordijnen alleen van een onprettige geur ontdoen? Dan kan je ze op een mooie droge dag even buiten hangen. Vaak doet de frisse buitenlucht al wonderen. Zijn je gordijnen een beetje stoffig? Klop ze dan even af met een plumeau.

Thuis wassen

Blijven je gordijnen naar ruiken? Of zitten er vlekken in je gordijnen? Dan is het tijd voor een wasbeurt. Gelukkig kunnen de meeste gordijnen gewoon in de wasmachine. Controleer van te voren altijd het wasetiket. Blijken je gordijnen na controle inderdaad in de was te mogen? Bekijk dan of je gordijnen überhaupt in de wastrommel passen. Om te grote wrijving te voorkomen mag de wasmachine tot maximaal tweederde vol zitten. Zijn je gordijnen te groot voor de trommel? Dan is een handwasje in bad ook een optie. Gebruik een fijn wasmiddel en wees teder. Hard boenen en wringen wordt sterk afgeraden. Passen de gordijnen wél in de wasmachine? Stel dan een lage temperatuur in en schakel centrifugeren uit. Kies wederom voor een fijn wasmiddel. Tip: Voor extra bescherming stop je vitrage en inbetweens in een waszak of sloop.

Naar de stomerij

Durf je het zelf niet aan? Of heb je simpelweg geen zin om je gordijnen schoon te maken? Dan kan je de klus ook uit handen geven. De meeste stomerijen weten wel raad met gordijnen.

LET OP: Krimptolerantie

Houd er rekening mee dat je gordijnen kunnen krimpen als je ze wast. Zeker natuurlijke materialen zijn hier gevoelig voor. Elk gordijn heeft een bepaalde krimptolerantie, een percentage toegestane krimp. Synthetische gordijnen hebben de laagste krimptolerantie.

PAS OP: Verduisterende stoffen

Verduisterende raambekleding mag je nooit nat maken. Probeer altijd eerst of een droge reinigingsbeurt voldoende is. Helpt dit niet? Laat de schoonmaak dan aan een professional over. Breng je gordijnen bijvoorbeeld naar de stomerij.